IT

Saveti za podešavanje kućnih Wi-Fi mreža

Britanska vlada je odlučila da ozbiljno stane na put pirateriji i ilegalnom pristupanju Internetu za koji nije plaćen pristup. Predlog na ovu temu – Green Paper, koji inače Britanska vlada mora da predstavi, ima krajnji rok i to ove nedelje.

Ovaj nacrt će zahtevati od Internet Servis Provajdera (ISP) da preduzmu akcije protiv svih onih koji ilegalno pristupaju na Internet, a procenjeno je da takvih ima šest miliona na godišnjem nivou u Velikoj Britaniji.

Ove nove odredbe mogu da prouzrokuju glavobolje i ISP-ovima ali i Wi-Fi korsnicima, s obzirom da korisnici mogu da tvrde da se neko drugi ilegalno “prikačio” i da ilegalno koristi usluge koje su oni platili.

Prošlog meseca, Sophos (kompanija za IT sigurnost i kontrolu), je objavila istraživanje koje je sprovela za čuveni britanski The Times. Ovo istraživanje je otkrilo da je čak 54% od ukupnog broja ispitanika (560 osoba), barem jednom prekršilo zakon koristeći nečiji wireless Internet pristup bez dozvole. Najčešći načini jesu ukoliko se nalazite blizu Wi-Fi hotspotova. Vrlo često se na tuđ račun preuzimaju materijali sa neta (bez pojavljivanja bilo kakve griže savesti).

Da li ste ikad koristili nečiju Wi-Fi konekciju bez prethodno tražene dozvole?
Da
 54%
 
Ne
 46%
 

Sophos online istraživanje, 560 ispitanika, 31 Oktobar – 6 November 2007.Prema Green Paper nacrtu, u tri poteza će korisnici koji budu pokušali da ilegalno “skinu” neki materijal sa interneta, biti sprečeni u nameri. Prvo će im stići email upozorenje, zatim suspenzija njihovog account-a i na kraju će biti raskinut ugovor sa njima. Svi ISP-jevi koji nisu bili u stanju da postave strožija pravila, će biti krivično gonjeni na sudu.

Kako osigurati kućne WiFi mreže?

I kućni i poslovni korisnici podjednako treba da obrate pažnju na podešavanje njihovih wireless mreža. Evo nekoliko korisnih saveta kako to i postići:

1. Koristite enkripciju
Wi-Fi Protected Access (WPA i WPA2) je snažniji enkripcioni sistem nego WEP, i može biti upotrebljen u svrhu smanjenja presretanja vaše komunikacije od strane hakera.

2. Koristite lozinke
Izaberite jake lozinke koje ćete koristiti kada pristupate vašoj wireless access tački. Nemojte koristite default podešene lozinke koje dolaze sa vašom Wi-Fi opremom.

3. Nemojte objavljivati ime vaše bežične mreže
Ime vaše wireless mreže ili SSID, ne treba objavljivati prolaznicima. Kao dodatak, pronađite SSID ime koje se teško pogađa, kako bi otežali posao hakerima. SSID poput “home”, “wireless” ili “internet” baš i nisu dobar izbor.

4. Koristite MAC address filtriranje
Wi-Fi ruteri i pristupne tačke normalno, imaju mogućnost da spreče konekciju nepoznatih wireless uređaja. Međutim, ova funkcija je najčešće isključena.

5. Zabrana pristupa na Internet u određenim časovima
Neki bežični ruteri dozvoljavaju Internet pristup određeni broj puta u toku dana. Ili se vremenski ograničiti, na primer, ukoliko znate da nećete pristupati Internetu od kuće u periodu od 21h do 5h ujutro, od ponedeljka do petka, tada je moguće postaviti raspored u vaš ruter da se neće koristiti u tim časovima

6. Dobro osigurajte vaš računar
Vaš računar ažurirajte sa up-to-date anti-virus rešenjima, sigurnosnim zakrpama i client firewall-om.

Leave a Reply