IT

Sektor IKT važan u jačanju komercijalnih veza Srbije i SAD

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je cilj danas potpisanog Memoranduma o razumevanju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) između vlada Srbije i SAD uspostavljanje bliže saradnje i vlada i kompanija dveju zemalja.

Memorandum su potpisali potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi u prostorijama kompanije “Majkrosoft softver” u Beogradu.

Dačić je tom prilikom ukazao na to da efikasnost državnih institucija i konkurentnost privrede nameću potrebu za bližom saradnjom u oblasti informacionih tehnologija sa SAD, koje su na tom polju svetski priznati lider.

Prema njegovim rečima, MUP je trajno opredeljen za razvoj dobrog i efikasnog telekomunikacionog sistema, a ovaj memorandum je važan jer može da predstavlja preokret u načinu poslovanja i ispunjavanja potreba građana, biznisa i državne uprave.

Ljajić je rekao da pomenuti dokument predstavlja i poziv američkim kompanijama da ulažu u privredu Srbije u oblasti informacionih tehnologija, i iskazao zadovoljstvo činjenicom da on ne podrazumeva samo razmenu ideja, već stvara i novi osnov za unapređenje saradnje u toj naprednoj privrednoj grani.

On je najavio da će posebna pažnja u saradnji dveju zemalja biti posvećena procesu digitalizacije, s obzirom na to da je Srbija preuzela obavezu da do 2015. godine pređe na digitalno emitovanje televizijskog signala, kao i uvođenju elektronske uprave i pojednostavljenju procedura, čime će biti olakšan život i građanima i privredi.

Kirbi je ocenio da potpisivanje memoranduma predstavlja izuzetan trenutak u bilateralnoj saradnji dveju zemalja, uz napomenu da je sektor informacionih tehnologija ključan u jačanju komercijalnih veza Srbije i SAD.

On je istakao da je zadovoljan time što su američke kompanije u Srbiji ili već proširile svoje poslovanje ili to planiraju da učine u budućnosti, i izrazio očekivanje da će one zapošljavati i više mladih ljudi nego što su im bili početni planovi, kao što je to uradila kompanija “Majkrosoft”.

Ambasador je naglasio da je primena ovog memoranduma od obostrane koristi i da će pomoći da se u Srbiji ubrza primena elektronske uprave, prelaz na digitalnu televiziju i primena širokopojasnog interneta.

Leave a Reply