IT

Seminar o nastavi računarstva

Specijalizovani republički seminar o nastavi računarstva u osnovnim i srednjim školama, 24. po redu, održan je u petak, 18. januara, u beogradskom centru „Sava“.
Pomoćnik ministra za informatičko društvo mr Nebojša Vasiljević u uvodnom predavanju istakao je brojne aspekte informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, počevši od nastave, preko preko uloge Interneta kao riznice znanja, pa do opremanja škola računarima. Posebno je naglasio sve veću dostupnost znanja, što će imati uticaj i na nastavne programe. U vezi sa tim, mr Vasiljević je napravio analogiju sa pojavom kalkulatora, koja je u nastavi matematike smanjila značaj veštine izvođenja aritmetičkih operacija. Napomenuo je i da je znanje ključni resurs u ekonomiji.
Mr Vasiljević je, takođe, predstavio prioritete i ciljeve eSEE Agende + vezane za obrazovanje, što obuhvata tri prioriteta: opremanje svih škola računarima i pristup Internetu, uvođenje IKT-a u nastavni program i uspostavljanje stručnih treninga u oblasti IKT-a.

„Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo razume izuzetan značaj koji obrazovanje ima u razvoju informacionog drušva i u skladu sa tim će preduzimati konkretne aktivnosti“, zaključio je pomoćnik ministra.
Seminar o nastavi računarstva u osnovnim i srednjim školama održan je u organizaciji Kluba mladih matematičara „Arhimedes“ i Ministarstva prosvete.

Leave a Reply