IT

Sertifikovani etički hakeri

„Hakeri kriminalci sve više će se usmeriti na zemlje u razvoju, jer je zbog povećanih ulaganja u sigurnost računarskih mreža, sve teže dobiti pristup sistemima u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu ili Nemačkoj“, naglasio je na jučerapnjem seminaru Rajive Kapoor, jedan od vodećih stručnjaka za edukaciju etičnih hakera

Na jučerašnjem seminaru moglo se čuti da etični hakeri mogu da pomognu kompanijama i institucijama da spreče hakerske napade na svoju infrastrukturu,  a školski centar Algebra uskoro pokreće sertifikovani program za obrazovanje ovog profila.

Uz glavnog gostujućeg predavača, Rajivea Kapoora, o sigurnosti računarskih sistema i testiranju, te sigurnosti govorili i vodeći domaći stručnjaci. Više od dve stotine učesnika iz kompanija i državnih institucija, kao i potreba za održavanjem dodatnih seminara održati u prostorima Microsoft Hrvatska, te Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, ukazali su na izuzetno velik interes hrvatske javnosti za problem informacione sigurnosti.
„Nisu više u igri samo ekonomski motivi, nego cyber-ratovanje postaje pretnja koja je sve bliža i bliža, pa se svaka organizacija koja finansijske, lične i druge važne podatke koristi u svojoj računarskoj mreži mora zaštititi uz pomoć ‘sertifikovanog etičnog hakera‘“

„Hakirovanje će dobiti dodatni zamah upravo u 2008. Hakeri kriminalci će se sve više fokusirati na zemlje poput Hrvatske, koje se vrlo rapidno razvijaju u segmentu informacionih tehnologija, jer im je, zbog povećanih ulaganja u sigurnost mreža, sve teže i teže dobiti pristup vrednim informacijama u zemljama poput SAD-a, Nemačke ili Ujedinjenog Kraljevstva“, naglasio je Rajive Kapoor, glavni izvršni direktor SSR-I (Security Systems Resource International) iz Londona.

Rajive Kapoor održao je prezentaciju o hakerima i hakovanju, objašnjavajući kako oni funkcioniraju u današnjem svetu. Sertifikovani etični hakeri (CEH), čiji program školovanja uskoro kreće u Algebri, kvalifikovani su stručnjaci, u potpunosti edukovani za odbranu od malicioznih hakerskih napada. Njihov program obrazovanja sprovodi vodeća svetska organizacija u tom segmentu, EC-Council, sa kojom je Algebra nedavno potpisala ekskluzivni ugovor za sprovođenje edukacije u Hrvatskoj, i Bosni i Hercegovini.

U svetu vlada velik interes za edukaciju po programima EC-Councila, pa sam uveren da možemo očekivati da program Certified Ethical Hacker postane standardan i u Hrvatskoj“, kaže Rajive Kapoor.

U ovom trenutku u Algebri se za instruktore etičnog hakovanja priprema nekoliko trenera, a na čelu ovog tima se nalazi iskusni stručnjak za sigurnost Robert Petrunić, koji je prisutne na jučerašnjem seminaru upoznao sa deset temeljnih zakona informacione sigurnosti te osnovnim postavkama informacione sigurnosti i najčešćim greškama koje kompanije čine, postajući tako ranjivije.

O konceptu etičnog hakovanaj govorili su Hrvoje Šegudović i Saša Jušić iz kompanije Infigo IS koja je specijalizovana za penetracijska testiranja i, uopšteno, testiranje sigurnosti informacionih sistema. Hrvoje Šegudović objasnio je metodologiju i uslove u kojima se obavljaju penetracijska testiranja, kao i aktuelnu zakonsku regulativu u Hrvatskoj koja se odnosi na sigurnost informacionih ssitema i kaznenu odgovornost počinitelja u slučaju povrede te sigurnosti.

Leave a Reply