IT

Siemens Artis zeego donosi fleksibilnost u angiografiji

Angiografija (vaskularno snimanje) koristi tehnologiju X zraka i kontrastnih materija za prostorno snimanje krvnih sudova. Novi angiografski sistem Artis zeego iz kompanije Siemens donosi do sada nedostižne mogućnosti u kateterskim i operacionim salama. Lekar sada može da postavi uređaj za snimanje(C-arm) u gotovo bilo koju poziciju oko pacijenta zahvaljujući industrijskoj robotskoj tehnologiji integrisanoj u Artis zeego. Ovakav uređaj čini da snimanje unutrašnjih organa bude moguće sa različitih strana kada je, na primer, potrebno dijagnostifikovati tumore ili bolesti krvnih sudova. Univerzitetska klinika u Minhenu biće prva bolnica na svetu koja će početi da koristi novi Siemensov sistem.

Artis zeego je najnovije dostignuće serije proizvoda Artis zee. To je novo ime za Siemensovu familiju sistema za interventnu radiologiju i kardiologiju. Sistem je moguće instalirati u dva plana, moguće ga je montirati na plafon, na pod ili u multifunkcionalnu konfiguraciju. Za potrebe kardiologije sistem je moguće opremiti i Stereotaxis magnetskim navigacionim sistemom.

Kombinacija uređaja C-arm sa snažnim industrijskim robotom, lekaru pruža gotovo neograničenu slobodu pokreta. Ravni detektor okreće se oko pacijenta sa tolikom brzinom i preciznošću da se slike poput onih sa računarskog tomografa generišu tako da pružaju mnogo više anatomskih detalja nego što je to bilo moguće upotrebom dosadašnjih angiografskih sistemima. Ovako se značajno unapređuje dijagnostika što čak omogućava da se tokom radio terapije sačuva zdravo tkivo i uništi tumor. Dodatna prednost u odnosu na sve dosadašnje sisteme je i mogućnost izvođenja komplikovanih pokreta C-arm uređaja za snimanje, dok je pacijent u nepromenjenom položaju na stolu.

Artis zeego podržava i napredne 3D postupke kao što su Siemens syngo DynaCT  tomografi. Novi Large Volume syngo DynaCT softver omogućava lekaru da snimi veliku površinu, čitav abdomen ili jetru tokom hemoembolizacije ili biopsije. Artis zeego superioran je u odnosu na konvencionalnu angiografiju i tokom intervencija na nervima jer omogućava veće snimke lobanje, vrata i kičme.

Ovaj angiografski sistem moguće je prilagoditi i visini svakog lekara, što je velika prednost kada su u pitanju duge intervencije tokom kojih lekar mora da nosi olovni ogrtač. Još jedna od prednosti je što se sistem može potpuno sklopiti kada duže nije u upotrebi, pa tako zauzima značajno manje prostora. Ovo je posebno značajno u višenamenskim, takozvanim hibridnim operacionim salama.

Artis zee system porodica

Artis zee je novo ime Siemensove porodice sistema za snimanje u interventnoj radiologiji i kardiologiji. Pacijenti i lekari radije se opredeljuju za minimalno invanzivnu terapiju jer ona, osim ostalih prednosti, omogućava intervencije pod lokalnom anestezijom i skraćuje dužinu boravka u zdravstvenoj ustanovi. Ovaj način lečenja zahteva različite procedure snimanja instrumentima koji se bezbolno kreću kroz prirodne puteve u organizmu kao što su, na primer, krvni sudovi.

Familiju Artis zee karakteriše poboljšani kvalitet 2D snimanja i potpuno novi set 3D aplikacija, uključujući i syngo iPilot. Ova aplikacija dozvoljava bržu i precizniju navigaciju u 3D okruženju. Syngo iGuide aplikacija može se koristiti za izmeštanje kateterskih procedura sa računarskog tomografa u salu za kateterizaciju. Osim što su ovakve intervencije jednostavnije za lekare, ona oslobađa kapacitet računarskog tomografa koji bi inače bio blokiran tokom dužih intervencija.

Procesi rada kao što je snimanje mekih tkiva sada su olakšani zahvaljujući naprednim opcijama. Štaviše, svi pokreti Artis zee sistema mogu biti kontrolisani preko ergonomski dizajniranih panelnih kontrolnih modula.

Leave a Reply