siemens
IT

Siemens beleži rast prihoda u svim sektorima

Siemens je osetio uticaj težeg globalnog tržišnog okruženja u trećem kvartalu fiskalne 2012. godine. Zahvaljujući solidnom stanju nerealizovanih porudžbina i pozitivnim efektima konverzije valute, prihodi su porasli za deset odsto u odnosu na treći kvartal fiskalne 2011. godine. S druge strane, broj novih porudžbina je smanjen za 23 odsto usled znatno nižeg obima velikih porudžbina, poput porudžbine Deutsche Bahn (Nemačke železnice) za ICx vozove u prošlogodišnjem kvartalu. Ostvaren je znatno viši profit od prošlogodišnjeg, koji je bio opterećen negativnim efektima arbitražne odluke i negativnim efektima poslovanja u oblasti terapije česticama.

„Usporavanje svetske ekonomije znatno se pojačalo u prethodnih nekoliko meseci. Vidimo sve veće oklevanje među našim klijentima u pogledu kapitalnih ulaganja i težih ekonomskih uslova poslovanja, pogotovo u našim kratkoročnim industrijskim delatnostima,” izjavio je predsednik i generalni direktor kompanije Siemens Peter Lešer (Peter Löscher). „Stoga smo prevashodno usredsređeni na uvećanje produktivnosti i efikasnosti. S obzirom na okruženje koje se pogoršava, postizanje naših ciljeva za fiskalnu godinu postaje sve teže.”

Imajući u vidu teško stanje na tržištu kapitala, planiran je javni listing OSRAM-a putem spin-offa Siemens akcionarima. Siemens i dalje namerava da zadrži manjinski udeo u OSRAM-u, gde želi da dugoročno ostane ključni stejkholder. Spin-off OSRAM-a učiniće izlazak na berzu tj. javno listiranje nezavisnijim od trenutnih uslova na tržištu kapitala. Ove aktivnosti će obezbediti nezavisnost koja je OSRAM-u potrebna, kao i fleksibilnije mogućnosti finansiranja.

U trećem kvartalu fiskalne 2012. godine, koja se završila 30. juna 2012. godine, prihodi su porasli za deset odsto, na 19.5 milijardi evra. Broj novih porudžbina niži je za 23 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što iznosi 17.8 milijardi evra. Obim novih porudžbina smanjio se prvenstveno zbog znatno manjeg obima velikih porudžbina u poređenju sa istim periodom prethodne godine. U zemljama rastućih ekonomija, broj novih porudžbina je uvećan za pet procenata, na 6.7 milijardi evra. U trećem kvartalu, book-to-bill racio iznosio je 0.91, a nerealizovane porudžbine – zahvaljujući pozitivnim efektima konverzije valute – ponovo su ukupno dostigle 100 milijardi evra.

U sektoru Energija, broj novih porudžbina se smanjio za 28 odsto, na 5.2 milijarde evra, dok su prihodi porasli za 14 odsto, na 7 milijardi evra, zahvaljujući velikom broju nerealizovanih porudžbina iz prethodnog perioda. Faktori koji su doprineli smanjenu broja novih porudžbina uključuju pad u poslovanju u oblasti obnovljivih izvora energije od 66 odsto, usled znatno manjeg obima velikih porudžbina u poređenju sa prošlogodišnjim kvartalom i slabijeg tržišnog okruženja u oblasti energije vetra. Ipak, poslovanje u oblasti obnovljivih izvora energije ostvarilo je najveći rast prihoda – povećanje od 48 odsto.

Sektor Medicinska oprema i rešenja ostvario je dvocifren rast novih porudžbina i prihoda u trećem kvartalu zahvaljujući, između ostalog, pozitivnim efektima konverzije valute. Dok je broj novih porudžbina uvećan za deset odsto, na 3.3 milijarde evra, prihodi su porasli za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 3.3 milijarde evra. Zahvaljujući pozitivnim efektima konverzije valute, nove porudžbine u sektoru Industrija bile su stabilne, u iznosu od 5.1 milijardu evra, dok su prihodi porasli za tri procenta i iznosili su 5.1 milijardu evra. U sektoru Infrastruktura i gradovi, prihodi su uvećani za šest odsto, na 4.3 milijarde evra. Nove porudžbine bile su niže za 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usled rekordne porudžbine ICx vozova prošle godine, i iznosile su 4.2 milijarde evra

Manje opterećenje vanrednim efektima – rast profita u trećem kvartalu

Što se tiče profita, među faktorima od uticaja bili su povećani troškovi u vezi sa inicijativama koje se odnose na inovacije i razvoj, kao i niži profit u kratkoročnim industrijskim delatnostima. Uprkos tome, ukupan profit svih sektora uvećan je u trećem kvartalu na 1.8 milijardi evra (Q3 2011: 1.1 mld. €), budući da je prošlogodišnji kvartal u znatnoj meri bio opterećen negativnim efektima u vezi sa arbitražnom odlukom koja se odnosila na kompaniju Areva – u iznosu od 682 miliona evra – i u vezi sa poslovanjem u oblasti terapije česticama – u iznosu od 381 milion evra. Rezultat iz redovnog poslovanja u Siemensu uvećan je na 1.2 milijarde evra u trećem kvartalu, u poređenju sa 763 miliona evra prethodne godine.

U sektoru Energija, profit je iznosio 683 miliona evra u trećem kvartalu, u poređenju sa 214 miliona evra u prošlogodišnjem periodu. Tu je najviše doprinela divizija Proizvodnja fosilne energije, sa profitom od 475 miliona evra. Sektor Medicinska oprema i rešenja ostvario je profit od 396 miliona evra, nakon dobiti od 8 miliona evra u prošlogodišnjem kvartalu.

U sektoru Industrija, tržišno okruženje je postalo izazovnije tokom trećeg kvartala, naročito za kratkoročne proizvodne delatnosti ovog sektora. Profit sektora je smanjen za 26 odsto, na 523 miliona evra. Sektor Infrastruktura i gradovi je imao stabilan profit od 215 miliona evra za treći kvartal.

Predviđanja

Za fiskalnu 2012. godinu Siemens očekuje umereni organski rast prihoda u poređenju sa fiskalnom 2011. godinom. Imajući u vidu rezultate kompanije u prvih devet meseci, jasno je da ostvarenje ciljanog profita iz redovnog poslovanja u rasponu 5.2 do 5.4 milijardi evra postaje izuzetno ambiciozno

Ova predviđanja isključuju snažne efekte promene portfolija i uticaje po osnovu pravnih i regulatornih pitanja u drugoj polovini fiskalne godine.

Leave a Reply