IT

Siemens dobio ugovor vredan 100 miliona evra za metro bez vozača u Helsinkiju

Gradski prevoz Helsinkija (Helsinki City Transport – HKL) odabrao je Siemensa renoviranje svoje mreže metroa. HKL je putem ugovora angažovao Odeljenje saobraćaja Siemensa da obezbedi sistem metroa bez vozača u vrednosti od skoro 100 miliona evra. Potpuno automatizovana linija će prema rasporedu biti puštena u saobraćaj u finskoj prestonici 2013. godine. Novina u ovoj nabavci je da će celokupan posao biti izveden bez prekida saobraćaja i zamene bilo kojeg od postojećih vozova.

Više putnika će se prevoziti novim sistemom i uživaće u udobnijoj vožnji, pošto će vreme dolaska vozova biti skraćeno sa 4 na 2 minuta. Sistem mora ostati u funkciji i na temperaturama ispod -40°C. Siemens će obezbediti automatizovane sisteme za kontrolu CBTC (Communication Based Train Control – kontrolu voza putem komunikacije), Centar za kontrolu, sistem signalizacije i uređaje za komunikaciju u vozu, zajedno sa pokretnim vratima na platformama i dinamičkim sistemom informisanja putnika.

Trainguard automatski sistemi za kontrolu koje proizvodi Siemens-ova divizija Mobility već se koriste u Parizu, Pekingu, Njujorku i Guangzhou i trenutno se ugrađuju u Alžiru, Budimpešti, Istanbulu, Barseloni, Nanjingu i Sao Paolu. Uz to, Siemens je modernizovao sistem metroa u Nirnbergu u Nemačkoj u sistem metroa bez vozača i trenutno modernizuje Liniju 1 u Parizu.

Leave a Reply