IT

Siemens IT Solutions otpušta preko 4 hiljade zaposlenih

U Siemensu svoju IT jedinicu spremaju za izdvajanje u sasvim odvojenu kompaniju, što verovatno pretpostavlja i nameru da se jedinicu proda novom strateškom vlasniku ili IPO, iako u Siemensu još ne žele otkriti detaljnije planove.

Tako je još prerano za dobiti odgovor šta će se dogoditi sa zaposlenima u državama poput Hrvatske. Analitičari komentarišu da je SIS trenutno najslabija karika u Siemensovom lancu, istovremeno prevelik da bi bio samo specijalizovani igrač i premali da bi ostvario globalni uticaj. Uglavnom, Joe Kaeser, glavni finansijski direktor Siemensa najavio je da će zbog planiranog izdvajanja do jeseni 2011. u Siemens IT Solutions and Services jedinici (SIS) otpustiti čak 4.200 od ukupno 35.000 zaposlenih.

Od toga će otpustiti i 2.000 od ukupno 10.000 zaposlenih u Nemačkoj. Istovremeno će u novu firmu “upumpati” oko pola milijarde evra, kako bi bila u stanju da preduzeme i neke strateške akvizicije i biti sposobna za samostalan život na tržištu. Lane je zabeležen pad prihoda od 12 posto, na 4,7 milijardi evra, dok je operativna dobit pala 38 posto, na 90 miliona evra. (Seebiz)

Leave a Reply