IT

Siemens izložba i predstava „Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet“

Siemensov karavan, pokrenut povodom 125 godina poslovanja ove kompanije u Srbiji, juče je završio svoj put posetom Subotici, gradu u kojem se nalazi Siemensova fabrika vetrogeneratora gde radi 650 Subotičana.

Građani okupljeni na Trgu slobode, ispred Gradske kuće, imali su priliku da prisustvuju izložbi i pozorišnoj predstavi „Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet“ i tako se upoznaju sa Siemensovim inovacijama koje su bile ključni faktor u razvoju naše zemlje i društva od davne 1887. godine pa sve do danas kada se upravo u fabrici u Subotici proizvode najnovije tehnologije iz oblasti obnovljivih izvora energije.

„Današnje druženje sa Siemens-om samo je još jedan dokaz odlične saradnje između našeg grada i ove kompanije. Nedavno je u Siemens-ovoj fabrici zaposleno još 172 sugrađana, a zahvaljujući investicijama poput Siemens-ove, Subotica se dodatno pozicionirala na mapi uspešnih i razvijenih gradova i nadam se da će se ovaj trend nastaviti“, izjavio je na juče Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, obraćajući se okupljenima.

Subotičani su na izložbi videli izume koji su bili preteča današnjih savremenih saobraćajnih sredstava, medicinske dijagnostičke opreme, vetrogeneratore i ostalih tehničkih rešenja. Za školarce je naročito bila interesantna predstava pozorišta „Dečja zemlja“, kroz koju su se na zanimljiv i duhovit način upoznali sa nastankom sijalice, teleprintera, telefonske centrale, televizora i drugih izuma, ali i sa procesom osvetljenja gradova, elektrifikacije Srbije, i građenja hidroelektrana širom zemlje.

„Radeći na ovoj predstavi, i sami smo bili iznenađeni otkrivajući koliko je predmeta koje svakodnevno koristimo došlo upravo iz Siemens-ovih radionica“, kaže Slobodan Boda Ninković, koji u predstavi glumi Vernera fon Simensa, osnivača kompanije.

Pored Subotice, karavan je u prethodna dva meseca obišao Kragujevac i Beograd.

Leave a Reply