IT

Siemens obezbedio opremu za Nacionalni PET centar

Siemens-ova oprema koja se nalazi u Nacionalnom PET centru će građanima Srbije obezbediti pravovremenu i preciznu dijagnostiku i najtežih kliničkih stanja

Danas je u Kliničkom centru Srbije svečano otvoren Nacionalni PET centar, prva institucija za naprednu medicinsku dijagnostiku koja poseduje najsavremeniju opremu za otkrivanje najtežih oboljenja i praćenje efikasnosti terapije. Predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar zdravlja Republike Srbije prof. dr Tomica Milosavljević, direktor Kliničkog centra Srbije doc. dr Đorđe Bajec, i načelnik Instituta za nuklearnu medicinu prof. dr Vladimir Obradović, uz prisustvo predstavnika kompanije Siemens, ozvaničili su završetak prve faze ovog kompleksnog projekta.

Healthcare sektor kompanije Siemens d.o.o. Beograd pobedio je sredinom 2008. godine kao najpovoljniji ponuđač na javnom konkursu za projektovanje, izgradnju i opremanje Nacionalnog PET centra, po sistemu „ključ u ruke“. Preko 700 kvadratnih metara prostora u Kliničkom centru Srbije u Beogradu kompletno je adaptirano i uređeno da prihvati dva PET CT sistema, od kojih je prvi, Siemens Biograph 64 Truepoint, instaliran u septembru 2009. godine. Ukupna vrednost projekta je 420 miliona dinara. Sredstva za projekat je obezbedilo Ministarstvo zdravlja iz Nacionalnog investicionog plana (NIP), a realizovan je uz donatorsku podršku Eurobank EFG.

„Značaj ovog projekta za nacionalno zdravstvo je višestruk, zahvaljujući prednostima koje pruža ova hibridna metoda medicinske dijagnostike. Kombinovanjem PET i CT tehnologije, Siemens-ov sistem Biograph 64 Truepoint omogućava korišćenje najsofisticiranijih metoda za dobijanje precizne dijagnoze u ranoj fazi, koja može biti presudna za uspešan tretman bolesti. Ovaj centar će značajno doprineti unapređenju zdravstvene zaštite u Srbiji, pre svega na polju onkologije, kardiologije i neurologije“, izjavio je Ratko Kraković, direktor Healthcare sektora u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd, povodom otvaranja Nacionalnog PET centra.

PET CT tehnologija najviše se koristi u onkologiji, jer omogućava jasan prikaz obolelog tkiva, njegovu poziciju, raširenost i osetljivost, a posebno funkcionog statusa. za razliku od drugih tehnika poput magnetne rezonance i kompjuterizovane tomografije. „Konkretno, korisnici zdravstvenih usluga će manje vremena provoditi čekajući na pravu dijagnozu, izbeći će nepotrebne i ne toliko efikasne terapijske i dijagnostičke procedure, a zdravstvene ustanove će istovremeno postići značajne uštede ne samo u novcu, već i u vremenu koje treba izdvojiti za pravovremenu i tačnu dijagnozu i tretman bolesti“, objašnjava Ratko Kraković iz Siemens-a, i dodaje: „Instalacija Siemens-ovog PET CT Biograph 64 Truepoint sistema predstavlja značajan korak u uspešnoj realizaciji i uspostavljanju šire saradnje naše kompanije i zdravstvenih institucija u primeni savremenih imaging metoda u zdravstvenom sistemu Republike Srbije. Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji projekta koji će doprineti boljem kliničkom tretmanu pacijenata, koji predstavlja osnov za dalju edukaciju i naučno-istraživačko usavršavanje naših stručnjaka, kao i afirmisanje naših zdravstvenih institucija i njihovo promovisanje u referentne zdravstvene centre u ovom delu Evrope.“

Pozitronska emisiona tomografija (PET) je dijagnostička metoda koja pripada oblasti nuklearne medicine, uz pomoć koje možemo pratiti najsuptilnije procese koji se odvijaju u ćelijama različitih tkiva i organa. Biološki aktivne supstance – radiofarmaci – unose se u organizam i nakon toga se prati njihova aktivnost, bilo u određenoj zoni ili čitavom telu pacijenta. Vizuelizacija i rekonstrukcija procesa na ćelijskom i molekularnom nivou vrši se uz pomoć najmodernijih softverskih aplikacija, a upotreba dodatnog radiološkog CT skenera omogućava preciznu lokalizaciju promena koje se odigravaju na morfološkom nivou.

Leave a Reply