IT

Siemens objavljuje rekordan profit za fiskalnu 2010. godinu

Tokom fiskalne 2010. godine, Siemens je ostvario najveću poslovnu dobit u svojoj istoriji. Ukupan profit sektora je porastao za četiri procenta na 7,8 milijardi evra. Neto dobit je porasla za 63 procenta na 4,1 milijardi evra. Rast je dobio dodatno ubrzanje još jednom u toku godine. Iako je došlo do opadanja u prva dva kvartala, nove narudžbine i prihod su naglo porasli u drugom delu godine.Tokom cele fiskalne godine, nove narudžbine su porasle za tri procenta na 81,2 milijarde evra, dok se prihod stabilizovao na 76 milijardi evra.

„Veoma uspešno smo okončali fiskalnu 2010. godinu. Izlazimo sa putanje ekonomskog pada punim zaletom. Naš rast dobija na zamahu. U poslovnom smislu, ostvarili smo rekordan profit dva puta zaredom. Očekujemo da ćemo ovaj pozitivni zamah preneti u sledeću fiskalnu godinu. Moramo da nastavimo sa pobedama, narudžbina po narudžbini,” izjavio je predsednik kompanije Siemens i generalni direktor, Peter Löscher.

Uz stalan napredak na svojim tržištima, Siemens očekuje da će prijem narudžbina za organske proizvode značajno porasti u fiskalnoj 2011. godini u poređenju sa fiskalnom 2010. godinom. Potpomognuta već jakom potražnjom, kompanija očekuje povraćaj prihoda po osnovu umerenog rasta organskih proizvoda. Siemens takođe očekuje da će prihod, zahvaljujući nastavku poslovanja, povećati rezultate prikazane za fiskalnu 2010. godinu najmanje za 25 do 35 procenata. Ovi izgledi isključuju efekte koji proizlaze iz pravnih i regulatornih pitanja.

Rekordan profit – Snažan rast zarade u preduzećima sa kratkim ciklusom poslovanja

Nakon što su sektori kompanije Siemens ostvarili rekordan ukupan profit u fiskalnoj 2009. godini, kompanija je unapredila svoj poslovni učinak još jednom u fiskalnoj 2010. godini, uprkos troškovima usled pogoršanja u iznosu od oko 1,2 milijarde evra u sektoru zdravstvene zaštite. Sektor energija je ostvario najveći doprinos, ostvarivši profit od 3,6 milijardi evra – porast za sedam procenata u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći pokretači rasta su bile elektrane koje rade na pogon fosilnih goriva i, u manjoj meri, njihova preduzeća u sistemima prenosa energije. Profit u sektoru industrije je porastao za 29 procenata na 3,5 milijardi evra, gde su se preduzeća sa kratkim ciklusom poslovanja u okviru automatizacije industrije i Osrama veoma dobro razvila. Profit u sektoru zdravstvene zaštite je iznosio ukupno 748 miliona evra, uključujući i gore navedene troškove usled pogoršanja u iznosu od 1,2 milijarde evra u dijagnostičkom poslovanju.

Sektor Zdravstvo je profitirao prošle godine zahvaljujući poslovanju sa uređajima za snimanje, što, nakon poslovanja elektrana na pogon fosilnih goriva, predstavlja najveći doprinos profitu kompanije.

Ubrzavanje rasta – Jači zamah u Aziji i zemljama u razvoju

Uopšteno gledano, jaka druga polovina godine u poslovanju kompanije Siemens donela je nove narudžbine za celu fiskalnu 2010. godinu preko nivoa iz prethodne godine. Od 14 divizija kompanije, divizija obnovljive energije je imao najjači rast narudžbina. Prihod kompanije Siemens koji se takođe stabilizovao u toku fiskalne 2010. godine, bio je samo malo ispod nivoa od prethodne godine. Kompanija je proširila poslovanje na ekološke proizvode i rešenja. Prihod od asortimana ekoloških proizvoda je porastao do skoro 28 milijardi evra (sa nekih 27 milijardi evra u fiskalnoj 2009. godini, na uporedivoj osnovi). Iako u malom padu u Evropi, Zajednici nezavisnih država, Bliskom Istoku i Severnoj i Južnoj Americi, prihod je za ukupno deset procenata porastao u regionu Azije i Australije. Rast je bio prilično snažan u zemljama u razvoju. Prihod u Indiji je porastao za 17 procenata, u Kini za 12 i u Brazilu za 32 procenta.

Leave a Reply