IT

Siemens obnavlja srpske železnice

Javno preduzeće „Železnice Srbije“ potpisalo je danas ugovore sa predstavnicima firme”PORR Technobau und Umwelt Aktiengesellschaft” iz Austrije, za izvođenje građevinskih radova, u vrednosti od oko 19,4 miliona evra, kao i ugovore za nabavku materijala za rekonstrukciju i modernizaciju deonice Batajnica-Golubinci, na pruzi Beograd-Šid-državna granica sa Hrvatskom, na Koridoru 10, sa predstavnicima firmi “Siemens d.o.o. Beograd” u vrednosti od 2,9 miliona evra, „Jugotrade” Beograd u vrednosti od 0,9 miliona evra i “Dalekovod” Zagreb u vrednosti od 0,2 miliona evra. Realizaciju ovog posla finansirala je Evropska investiciona banka u okviru Programa obnove železnice II.

Evropska investiciona banka odobrila je JP “Železnicama Srbije” kredit od 80 miliona evra za modernizaciju Koridora 10, u okviru programa obnove železnice II. Od tih sredstava planiran je kompletan remont 93 kilometra, pruge na Koridoru 10 i to na deonicama Ćele Kula-Staničenje, na pruzi Niš-Dimirtovgrad, Batajnica-Golubinci, između Beograda i Šida i Gilje-Ćuprija-Paraćin, na magistrali Beograd-Niš.

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd je sa JP „Železnice Srbije“, 15. septembra 2008. godine, potpisala dva ugovora ukupne vrednosti 3,9 miliona evra za nabavku opreme i izvođenje elektro radova na deonici Batajnica-Golubinci.

Projekat rekonstrukcije i modernizacije ove deonice Batajnica-Golubinci, zvanično je 13. oktobra 2008. godine počeo da se realizuje, a predviđeno je da radovi budu gotovi za 210 dana, odnosno u maju 2009. godine, ukoliko ne bude većih vremenskih neprilika tokom zime. Nakon modernizacije pruge Batajnica-Golubinci, brzina vozova na ovoj magistrali koja sada iznosi od 60 do 120 kilometara na sat, bice povećana na projektovanu brzinu od 160 kilometara na sat.

Leave a Reply