IT

Siemens-ova energetski efikasna rešenja predstavljena i u Valjevu

Osmi po redu „Siemens dan“ održan je danas u velikoj sali gradske uprave Valjeva. Na ovom događaju kompanija Siemens, nastavljajući turneju po Srbiji pod nazivom „Energetska efikasnost i briga o životnoj sredini”, predstavila je prisutnim predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima rešenja koja mogu unaprediti energetsku efikasnost javnih ustanova i kompanija i tako umanjiti zagađenje, uz dodatno smanjenje troškova poslovanja.

„Primenom Siemens-ovih energetski efikasnih proizvoda i rešenja javne ustanove i preduzeća mogu steći ključnu prednost u odnosu na konkurenciju, ponekad presudan faktor za tržišni uspeh u ovim kriznim vremenima, i ujedno umanjiti zagađenje životne sredine i emisiju štetnih gasova“, rekao je Dušan Muškatirović, direktor sektora Energetike u Siemens d.o.o. Beograd, i dodao: „Verovatno nijedna firma na svetu svojim klijentima ne može ponuditi tako raznovrstan portfolio ekonomičnih tehnologija zasnovanih na zaštiti životne sredine kao što može Siemens. Bilo da su u pitanju unapređenja u prenosu i potrošnji električne energije, optimizacija sistema za grejanje i hlađenje, ili korišćenje štedljivih uređaja u domaćinstvima i preduzećima, uštede koje se mogu ostvariti su velike, a ekološki efekti značajni. Jedna od ideja koja bi mogla da se realizuje u Valjevu je korišćenje termalnih voda kojima vaš Grad i okolina raspolažu, jer se ta voda može iskoristiti na prvom mestu za grejanje stambenih jedinica ili drugih objekata. Uz to, i bio-masa je pogodna za proizvodnju električne ili toplotne energije. Ovo su samo neke ideje, ja sam siguran da će ih biti više, a kompanije Simens može u saradnji sa lokalnom samoupravom ponuditi konkretna rešenja.“

„Znamo da su geo-termanlne vode na relativno malim dubinama na području grada Valjeva, ali u ovom trenutku nemamo dovoljno informacija o tome. Zdravstveni centar je radio istraživanja u krugu bolnice, a istraživanja su sprovedena i u Petnici. Smatram da bi uz dobre projekte u partnerstvu sa Simensom trebalo detaljnije razmotriti mogućnost korišćenja ove energije“, rekao je gradonačelnik Zoran Jakovljević nakon prezentacije i sastanka sa rukovodstvom kompanije Simens d.o.o. Beograd.

„Zelene“ tehnologije predstavljaju industriju sa velikom stopom rasta, pa je tako Siemens u 2009. godini u ovoj oblasti ostvario prihod od čak 24 milijardi evra, zahvaljujući bogatom portfoliju tehnologija i proizvoda koje štite životnu sredinu. Siemens-ove elektrane sa kombinovanim ciklusom rada će uskoro ostvarivati stepen efikasnosti u proizvodnji energije od preko 60 procenata, dok se kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije može ostvariti stepen efikasnosti od čak preko 90 procenata. Preko 6.400 Siemens-ovih turbina na pogon vetra, maksimalnog kapaciteta od preko 5.700 MW, je instalirano širom sveta, i one godišnje smanjuju emisiju CO2 za 8 miliona tona, a za neke od njih ključne komponente su proizvedene u Srbiji, u Siemens-ovoj fabrici u Subotici.

U okviru „Simens dana“ koji je održan u Valjevu, predstavnici kompanije Simens d.o.o. Beograd posetili su Zdravstveni centar Valjevo. Na sastanku sa upravom Zdravstvenog centra Valjevo i predstavnicima Radiologije i IT centra, govorilo se o saradnji ove ustanove sa kompanijom Simens, o dostignućima valjevske Bolnice, uz poseban osvrt na informacione tehnologije i primenu bolničkog informacionog sistema.

Zdravstveni centar Valjevo i kompanija Siemens d.o.o. Beograd su partneri skoro punu deceniju. Ova poseta predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje u oblasti medicinske opreme, ali i u ostalim segmentima poslovanja kompanije Siemens, najpre u energetici i na polju uštede energije. Sastanak je pokrenuo mnoge ideje i teme, kao što su unapređenje grejanja, odnosno hlađenja primenom geotermalnih voda, mogućnost korišćenja solarnih kolektora koji donose uštedu energije ali takođe doprinose zaštiti životne sredine, i u krajnjoj liniji poboljšaju kvalitet usluga koji se pruža u Zdravstvenom centru.

Više informacija o Siemens-ovim aktivnostima na zaštiti životne sredine i kreiranju proizvoda i rešenja koja unapređuju energetsku efikasnost možete pronaći na Web lokacijiwww.siemens.com/environmentalportfolio

Leave a Reply