IT

Siemens planira da u fiskalnoj 2014. godini od zelenih tehnologija ostvari prihod od preko 40 milijardi €

ompanija Siemens planira da u fiskalnoj 2014. godini od zelenih tehnologija ostvari prihod od preko 40 milijardi evra. Siemens je od svojih proizvoda i rešenja iz Portfolija za zaštitu životne sredine u fiskalnoj 2010. godini ostvario prihod od oko 28 milijardi evra, u odnosu na nešto manje od 27 milijardi evra iz 2009. godine. Tako je početni cilj kompanije – da 2011. godine ostvari prihod od najmanje 25 milijardi evra – dostignut znatno ranije nego što je planirano.

Pored toga, 2010. godine su u zeleni portfolio ove kompanije za proizvodnju i razvoj tehnoloških rešenja prvi put uključeni visokoefikasni transformatori najnovije generacije.

„Zelene inovacije predstavljaju okosnicu života naše kompanije. Mi smo najveći svetski proizvođač ekološki prihvatljivih tehnologija. Želimo i možemo da povećamo prednost u odnosu na našu najozbiljniju konkurenciju“, rekla je Barbara Kux, članica Upravnog odbora kompanije Siemens, zadužena za održivost i dalji razvoj Portfolija za zaštitu životne sredine.

U fiskalnoj 2010. godini, proizvodi i rešenja iz Portfolija za zaštitu životne sredine omogućili su kupcima kompanije Siemens širom sveta da smanje ukupnu emisiju ugljen-dioksida (CO2) za oko 270 miliona tona, što je jednako ukupnoj godišnjoj količini CO2 koju emituju „megagradovi“ Hongkong, London, Njujork, Tokijo, Nju Delhi i Singapur.

Praktično svako odeljenje u tri sektora kompanije – Industrija, Energija i Zdravstvo – doprinosi zelenom portfoliju kompanije. Tokom 2010. godine, najveća pojedinačna smanjenja emisije CO2 ostvarena su pomoću visokoefikasnih elektrana sa kombinovanim ciklusom rada, vetroparkova, zatim modernizacijom postojećih elektrana, energetski efikasnim sistemima za osvetljenje i ekološki prihvatljivim vozovima. Među pokretače našeg budućeg rasta ubrajaju se, između ostalog, pametne električne mreže i njihove glavne komponente, što predstavlja oblast od koje Siemens očekuje ukupan prihod od oko 6 milijardi evra do kraja 2014. godine.

Leave a Reply