siemens
IT

Siemens planira da učestvuje u projektima „RŽD“ u Srbiji

Predsednik Ruskih državnih železnica (RŽD) Vladimir Ivanovič Jakunjin i predsednik i generalni direktor Siemens AG Peter Lešer, su u utorak, 4. juna u Moskvi potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji na međunarodnim tržištima zemalja u razvoju, među kojima važno mesto zauzima i Republika Srbija. Partneri su potvrdili spremnost za nastavak svoje dosadašnje uspešne saradnje kroz zajednički rad na projektima izgradnje i modernizacije železničke infrastrukture, kao i isporuke voznih sredstava u zemljama u razvoju. Kako je naveo Peter Lešer, posebne oblasti saradnje će biti definisane putem direktnih pregovora i zaključivanja posebnih ugovora između ove dve kompanije.

siemens

“Nemački koncern Siemens nalazi se u fazi pregovaranja sa kompanijom “RŽD“ u vezi sa učešćem u železničkim projektima ove ruske kompanije u inostranstvu, a posebno u Srbiji”, izjavio je na konferenciji za štampu predsednik Siemens Rusija Ditrih Meler i dodao da ovaj nemački koncern zajedno sa svojim partnerom “RŽD“ ozbiljno razmatra mogućnost učešća u modernizaciji srpske železničke infrastrukture, da se pregovara po različitim pitanjima, a jedan od njih je i finansiranje nekoliko srpskih projekata koji se odnose na signalizaciju i elektrifikaciju.

 

Ova dva svetska giganta, „RŽD“ i Siemens, imaju nameru da u Srbiji realizuju pet projekata za modernizaciju železničke infrastrukture koristeći novac ruskog kredita u iznosu od 800 miliona dolara.

Generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović  i generalni direktor “RŽD International“ Sergej Aleksejevič  Pavlov potpisali su 23. maja u Vladi Republike Srbije Ugovor o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova u vrednosti od 800 miliona dolara. Potpisivanju ovog Ugovora prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, predsednik RŽD Vladimir Ivanovič Jakunjin i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin. Projekti koji će se realizovati iz ovih sredstava treba da budu realizovani u narednih pet godina.

Leave a Reply