IT

„Siemens“ potpisao Ugovor sa „Železnicama Srbija“ u vrednosti od oko 11 miliona 850 hiljada evra

Kompanija „Siemens“ i „Železnice Srbije“ potpisale su danas Ugovor za nabavku opreme za izvođenje radova na rekonstrukciji i modernizaciji elektrotehničkih postrojenja deonice Gilje – Ćuprija – Paraćin, na pruzi Beograd – Niš, na Koridoru 10. Vrednost Ugovora je oko 11 miliona 850 hiljada evra i predviđa isporuku opreme i izvođenje radova na signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima, kao i postrojenjima elektrovuče.

siemens

Ovaj projekat se finansira iz sredstava kredita Evropske investicione banke. Početak radova na rekonstrukciji i modernizaciji kontaktne mreže i postrojenja za napajanje, telekomunikacionih postrojenja i signalno-sigurnosnih postrojenja, očekuje se u oktobru 2013. godine.

„Železnice Srbije nastavljaju sa realizacijom projekata za bolje i modernije pruge u Srbiji, a pre svega na trasi Koridora 10. Radujemo se sto će nam partner u tome biti srpski Simens“ rekao je generalni direktor Železnica Srbije, g. Dragoljub Simonović, prilikom potpisivanja ugovora.

„Simens kao svetski gigant i u ovoj oblasti preneće svoja znanja, iskustvo i tehnologiju u ovom značajnom projektu za Srbiju. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da ćemo ispuniti naš deo posla definisan Ugovorom u predviđenom roku“ rekao je generalni direktor komapnije Siemens d.o.o. Beograd, g. Tihomir Rajlić.

Rok za završetak radova je 370 dana, dok je rok za završetak radova na kompletiranju nove elektronske signalno-sigurnosne opreme, za stanicu Ćuprija, 730 dana.

Modernizacija elektrotehničkih postrojenja na pruzi Gilje – Ćuprija – Paraćin, realizuje se u okviru celokupne rekonstrukcije i modernizacije ove deonice na Koridoru 10, kojom je planirana i izgradnja nove, dvokolosečne, elektrificirane pruge, duge oko 10,5 kilometara, za brzine do 160 kilometara na sat. Ovim Ugovorom obuhvaćena je elektrifikacija novoizgrađene deonice, uključujući i postavljanje oko 30 kilometara kontaktne mreže.
Podsećanja radi „Železnice Srbije“ u novembru 2011. godine raspisale su međunarodni tender za potrebe modernizacije elektrotehničkih postrojenja na ovoj deonici, ali je tenderska procedura bila obustavljena zbog izmena koje su se odnosile na uvođenje elektronske postavnice.
Međunarodna tenderska procedura ponovo je sprovedena po dobijanju saglasnosti Evropske investicione banke, Ugovor za nabavku opreme i izvođenje radova na rekonstrukciji i modernizaciji elektrotehničkih postrojenja Gilje – Ćuprije – Paraćin, dodeljen je firmi Simens kao najbolje ocenjenom ponuđaču.

Leave a Reply