siemens
IT

Siemens sa smanjenim očekivanjima rezultata u 2012. godini

Siemens nastavlja sa rastom prihoda u drugom kvartalu fiskalne 2012. Zahvaljujući velikom broju porudžbina iz prethodnog perioda, prihodi za drugi kvartal porasli su za devet procenata u odnosu na isti period prethodne godine. Nove porudžbine su se smanjile za 13 procenata.

Rezultat je znatno niži u odnosu na prošlu godinu zbog penala u diviziji Prenos energije, kao i gubitku u zejedničkom ulaganju u NSN. Dodatno, u drugom kvartalu 2011 ostvaren je vanredni dobitak od 1.5 milijardi evra po osnovu prodaje Siemens-ovog udela u kompaniji Areva NP.

“Kao što je očekivano, drugi kvartal nije bio lak. Iako smo postigli jasan rast prihoda, nove porudžbine su niže nego prethodne godine zahvaljujući manjem obimu velikih porudžbina. Za fiskalnu 2012. godinu, na putu smo da ostvarimo svoje ciljeve u pogledu prihoda i porudžbina. Profit za kvartal niži je u odnosu na naša očekivanja zbog penala u vezi s projektima prenosa energije u Nemačkoj”, izjavio je predsednik kompanije Siemens i generalni direktor Peter Löscher.

U drugom kvartalu fiskalne 2012. godine, koji se završio 31. marta 2012, nove porudžbine su smanjene za 13 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, na 17.9 milijardi €. Ovo se umanjenje javilo pre svega zahvaljujući manjem obimu velikih porudžbina u poređenju s istim periodom prošle godine. Prihodi su dostigli 19.3 milijardi evra – rast od devet procenata. Book-to-bill racio za kvartal iznosio je 0.93, a nerealizovane porudžbine ukupno su dostigle 100 milijardi €.

U sektoru Energija, nove porudžbine su se smanjile za gotovo trećinu, na 5.8 milijardi evra, dok su prihodi porasli za 13 procenata, na 6.9 milijardi evra. Obim novih porudžbina smanjio se prvenstveno zahvaljujući manjem obimu velikih porudžbina u poređenju s istim periodom prethodne godine, koji je uključivao porudžbine za elektrane sa kombinovanim ciklusom u Saudijskoj Arabiji i tri offshore vetroelektrane u Nemačkoj. Najveći rast prihoda ostvaren je od strane delatnosti u oblasti obnovljive energije. Za celu fiskalnu godinu, sektor Energija očekuje da book-to-bill racio bude iznad jedan.

U sektoru Medicinska oprema i rešenja, nove porudžbine su ukupno iznosile 3.2 milijarde evra, što predstavlja porast od četiri procenata u poređenju sa prošlogodišnjim periodom, dok su prihodi porasli za osam procenata, na 3.4 milijarde evra. U sektoru Industrija, nove porudžbine dostigle su 5.1 milijardu evra, što predstavlja neznatan porast u odnosu na prošlu godinu. Prihodi sektora Industrija porasli su za devet procenata, na 5.1 milijardu evra. U novom sektoru Infrastruktura i gradovi, prihodi su porasli za šest procenata, na 4.3 milijarde evra, dok su se nove porudžbine smanjile za šest procenata, na 3.9 milijardi evra, zbog manjeg obima novih velikih porudžbina u železničkoj delatnosti.

Profit opterećen specijalnim uticajima

Profit je umanjen prevashodno zbog gubitka po osnovu investicije u kompaniji NSN i penala od 278 miliona evra u diviziji Prenos energije. Pored toga, sektor Energija je u prošlogodišnjem kvartalu imao vanredni prihod od 1.5 milijardi evra od prodaje kompaniji Areva S.A. svog 34-procentnog udela u kompaniji Areva NP. Profit u drugom kvartalu u sektoru Energija ukupno je iznosio 573 miliona evra, u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom od 2.4 milijardi evra.

U sektoru Medicinska oprema i rešenja profit je iznosio 424 miliona evra, u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom od 450 miliona evra. Ovo umanjenje se javilo prvenstveno zbog troškova od 38 miliona evra u vezi sa inicijativom Agenda 2013. Nastavak razvijanja snažnih performansi u kratkoročnim delatnostima u sektoru Industrija više nego neutralizuje, između ostalog, veće troškove za istraživanje i razvoj. Profit sektora Industrija uvećan je za pet procenata, na 662 miliona evra. Novi sektor Infrastruktura i gradovi povećao je svoj profit u drugom kvartalu za 10 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, na 270 miliona evra.

Zahvaljujući gore pomenutim faktorima, ukupan profit sektorâ smanjen je na 1.9 milijardi evra sa 3.7 milijardi evra iz prethodne godine. Profit iz drugog kvartala bio je viši nego u prvom kvartalu fiskalne 2012. godine, budući da je Siemens dostigao ukupan profit sektorâ od 1.6 milijardi evra u prva tri meseca fiskalne 2012. U drugom kvartalu fiskalne 2012. godine, neto rezultat od kontinuiranog poslovanja iznosio je 1.1 milijardu evra.

Predviđanja

Za fiskalnu 2012. godinu, Siemens potvrđuje svoje očekivanje za umereni organski rast prihoda u poređenju sa fiskalnom 2011. godinom, kao i da porudžbine ponovo pređu prihode i da posledično book-to-bill racio bude iznad 1. Kompanija nastavlja da predviđa snažane zarađivačke performanse u većini svojih delatnosti, uključujući i dlatnosti kratkog ciklusa sektora Industrija. Izazovi, uglavnom oni u vezi sa Siemensovom delatnošću prenosa energije,utiču na nivo rezultata iz kontinuiranog poslovanja, za koji je kompanija najpre očekivala da će u fiskalnoj 2012. godini dostići 6.0 milijardi evra, za procenjenih 0.6 do 0.8 milijardi evra. Ova predviđanja isključuju snažne efekte promene portfolija i uticaje po osnovu pravnih i regulatornih pitanja u drugoj polovini fiskalne godine.

Leave a Reply