IT

Siemens preuzima Solel Solar Systems za 418 miliona dolara

Siemens AG će preuzeti kompaniju za proizvodnju solarne termalne energije Solel Solar Systems Ltd.

Dosad su najveći udeo držali Ecofin Ltd., londonska investicijska kompanija, i još jedan veliki deoničar. “Nakon brzog i vrlo uspešnog proširenja našeg poslovanja sa energijom vjetra, želimo da nastavimo ovu priču o uspehu u solarnom sektoru. Akvizicijom Solela, Siemens može učvrstiti svoj položaj na tržištu u poslovanju solarnih termoelektrana koje mnogo obećava. Time možemo dalje proširiti naš veliki ekološki portfelj – i, kako je već najavljeno, možemo postati još zeleniji”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Siemensa Peter Löscher.

Solel Solar Systems ima preko 500 zaposlenih i jedan je od dva vodeća svetska dobavljača solarnih prijemnika koji su ključne komponente takozvanih paraboličnih protočnih elektrana. Ova kompanija gazela koja je prijavila prihod od gotovo 90 miliona dolara u prvih šest meseci tekuće fiskalne godine (1. januar do 30. jun 2009.), takođe je vodeća u planiranju i izgradnji solarnih polja. Kupovna cena je oko 418 miliona dolara (trenutno oko 284 miliona evra ). Transakciju moraju odobriti i nadležna tela. Očekuje se da će biti zaključena prije kraja ove kalendarske godine.

Solel je uspešna kompanija u solarnom energetskom sektoru koji je orijentisan na budućnost. Kompanija ima dekade iskustva u razvoju i proizvodnji opreme za solarna polja te u planiranju i izgradnji solarnih polja. Od 2006. Solel je takođe prisutan na španskom tržištu gde ključnim komponentama opskrbljuje 15 solarnih termoelektrana sa kombinovanim kapacitetom od 750 megavata. Uz to, kompanija je aktivna i na važnom američkom tržištu.

Leave a Reply