IT

Siemensov rast prihoda nastavlja se u prvom kvartalu fiskalne 2012. godine

U prvom kvartalu nove fiskalne 2012. godine, Siemens je ostvario rast prihoda i postavio temelje budućeg rasta uprkos teškim ekonomskim okolnostima. Zahvaljujući velikom broju narudžbina, prihod za prvi kvartal porastao je za dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok se broj novih narudžbina smanjio za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Profit je manji od prethodne godine zbog odlaganja projekata i rasta. „Nesigurnosti koje uzrokuje dužnička kriza koja je u toku ostavile su traga na realnoj ekonomiji. Naš prihod se ponovo uvećao, međutim, odlaganja određenih projekata uticala su na dobit. Iako se u drugoj polovini godine očekuje oporavak, moramo naporno da radimo da bismo postigli ciljeve. S narudžbinama vrednim više od 100 milijardi evra, snažnim portfolijom i solidnom finansijskom situacijom, pouzdan smo partner”, izjavio je predsednik kompanije Siemens i generalni direktor Peter Lešer.

U prvom kvartalu fiskalne 2012. godine, koji je završen 31. decembra 2011. godine, nove narudžbine smanjene su za pet odsto u odnosu na prošlu godinu i iznose 19,8 milijardi evra. U prošloj godini, Siemens je zabeležio nekoliko velikih narudžbina. Prihod, s druge strane, povećao se za dva odsto, na 17,9 milijardi evra. Book-to-bill racio za prvi kvartal iznosi 1,11. Nerealizovane narudžbine dostigle su 102 milijarde evra. Siemens je takođe ulagao u inovacije i rast; broj zaposlenih širom sveta porastao je u prvom kvartalu za oko 3.000, a otprilike trećina njih radi u sektoru Istraživanja i razvoja.

U četiri sektora, Energija, Medicinska oprema i rešenja, Industrija i Infrastruktura i gradovi, stanje je različito. U sektoru Energije nove narudžbine smanjene su za 11 odsto na 7,2 milijarde evra, a prihod se povećao za osam odsto na 6,2 milijarde. Dok su nove narudžbine na području obnovljivih izvora energije porasle za gotovo dve trećine, narudžbine u diviziji Proizvodnje energije iz fosilnih goriva smanjile su se za 30 odsto nakon velikih narudžbina u prošloj godini. Sektor Medicinske opreme i rešenja zabeležio je nove narudžbine u vrednosti od 3,3 milijarde evra, što predstavlja rast od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Prihod sektora je stabilan. U sektoru Industrije, nove narudžbine iznosile su 4,9 milijardi evra, što predstavlja blagi pad od dva odsto. Ipak, sektor je ostvario rast prihoda zahvaljujući velikim narudžbinama iz prošle godine, najviše u diviziji Pogonske tehnologije. Prihod sektora Industrije porastao je za pet odsto na 4,7 milijardi evra. U novom sektoru Infrastrukture i gradova vrednost novih narudžbina i prihoda manja je nego prethodne godine. Ovde je takođe slučaj da je u prošloj godini bilo mnogo velikih narudžbina, na primer, ugovor s Eurostarom.

Na dobit je svakako uticalo kašnjenje vezano za proces dobijanja dozvola za priključivanje offshore vetroelektrana na elektromrežu, uglavnom u Nemačkoj. Zbog navedenog razloga divizija Prenos energije je zabeležila penale na projektima u iznosu od 203 miliona evra. Poslovi vezani za obnovljive izvore energije zabeležili su gubitak od 48 miliona evra prvenstveno zbog troškova istraživanja i razvoja, širenja poslovanja u vrlo konkurentnom okruženju, povećanog pritiska na cene i nepovoljne strukture prihoda. U sektoru Medicinske opreme i rešenja dobit je bila neznatno niža u odnosu na prethodnu godinu. U sektoru Industrije dobit se smanjila kao posledica manje isplativog proizvodnog mix-a i visokih operativnih troškova proizašlih iz rastom uslovljenih investicija. U novom sektoru Infrastruktura i gradovi, kašnjenja su bila povezana s dobijanjem dozvola za vozove Velaro D, što je imalo negativan uticaj na dobit. Uzrok tome bili su prethodno objavljeni problemi stranog dobavljača da isporuči ključne komponente za funkcionisanje višestrukog sistema koji bi omogućio prevoz vozova na relaciji Nemačka-Francuska. Profit sektora smanjio se za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu na 1,6 milijardi evra. Neto rezultat iz kontinuiranog poslovanja pao je za 27 odsto na otprilike 1,4 milijarde evra.

Leave a Reply