sifrovanje
IT

Šifrovanje podataka peta najrasprostranjenija zaštitna tehnika

Prema ovogodišnjem istraživanju kompanije B2Bšifrovanje je peta najrasprostranjenija zaštitna tehnika. To je oštar porast u odnosu na rezultate sličnog istraživanja koje je sprovedeno tokom 2011, gde je ova tehnika jedva uspela da dostigne svoje mesto među top 10.

Takođe zauzima drugo mesto među bezbednosnim merama koje kompanije žele da razvijaju odmah ispod zaštite od zlonamernih programa, koje je na prvom mestu. Međutim, šifrovani sistemi nisu među top pet najefikasnijih mera zaštite koje su kompanije implemetirale ove godine.

sifrovanje

U stvari, šifrovanje je konačna defanzivna prepreka: čak i nakon što kriminalac uspešno uđe u IT infrastrukturu kompanije, ova poslednja prepreka učiniće da pristup važnim informacijama dobije izuzetno teško. Većina kompanija još nije u potpunosti uvela šifrovanje kao tehniku: samo trećina administratora (36 odsto) koristi potpuno šifrovanje diska (takođe poznato kao šifrovanje informacionih nizova) i manje od polovine tih administratora (44 odsto) ovom tehnologijom štite zapravo samo bitne informacije. Što se tiče šifrovanja na drugim uređajima, na primer USB-ovima; ovu tehniku koristi 32 odsto.

Preduzeća se suočavaju sa teškoćama prilikom uvođenja zaštitnih sistema podataka: 34 odsto ispitanika smatra ih previše složenim. „Šifrovanje uključeno u sveobuhvatni bezbednosni sistem za korporativne IT infrastrukture može biti efikasan izlaz“, kaže Nikolay Grebennikov, glavni tehnološki direktor u kompaniji Kaspersky Lab. „Naša poslovna rešenja mogu da obezbede fleksibilnost i zaštitu i pomoću njih lako upravljamo svim umreženim krajnjim rešenjima“.

 

Istraživanje obuhvata više od 3.300 IT stručnjaka iz 22 zemlje širom sveta i urađeno je u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab. Učestvovale su sve vrste preduzeća: mala, srednja i velika.

One thought on “Šifrovanje podataka peta najrasprostranjenija zaštitna tehnika

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako je šifrovanje peta najrasprostranjenija zaštitna tehnika, koje su onda prethodno cetiri zastitne tehnike? Te prethodne cetiri zastitne tehnike se ne navode u tekstu. Cudno?

Leave a Reply