IT

Sigurnosni propust bankarskih sistema

Na univerzitetu Cambridge pronađen je propust u sigurnosti bankarskog kartičnog poslovanja koji može biti iskorišćen za kloniranje bankarskih kartica koje koriste PIN-ove. Pretpostavlja se da je ovaj sigurnosni propust već poznat kriminalcima i objašnjava nekoliko slučajeva nestanka novca sa ukradenih kartica, koji su se pojavili u poslednje vreme.

Svaki puta kada korisnik koristi bankarsku karticu, generiše se jedinstveni “nepredvidljivi broj“ za autentifikovanje transakcije. Na univerzitetu Cambridge analizirane su log datoteke koje je jedan oštećeni korisnik zatražio od HSBC banke. Analizom se došlo do zaključka da je „nepredvidljivi broj“ itekako predvidljiv. Broj je predvidljiv zahvaljujući kriptografskom propustu koji je rezultat loše implementacije EMV protokola od strane banke i proizvođača kartica.

Ako napadač ima pristup nekolicini generisanih brojeva, može izvući podatke sa čipa kartice, pogoditi novi „nepredvidljivi broj“ te na kraju simulirati EMV protokol prema banci i obaviti transakciju. Iz UK Financial Fraud Action obaveštavaju da nikada nisu tvrdili da je bankarska kartica sa PIN-om potpuno sigurna. Tvrde da ne postoji dokaz da se ovakva prevara dogodila (?!), te da se radi o vrlo komplikovanom postupku, zbog kog bi se kriminalci pre odlučili za druge načine prevare.

Više o ovom problemu u magazinu The Register.

One thought on “Sigurnosni propust bankarskih sistema

  1. Aca

    АКО нападач има приступ неколицини генерисаних бројева… за шта му треба веза у банци. Такође, АКО има везу у банци може да краде колико хоће те му ти бројеви и не требају, па је зато оно прво АКО бесмислено.

Leave a Reply