Internet · IT

Sigurnosni propusti na Facebook-u

Sophos, svetski lider u IT sigurnosti i kontroli, je upozorio kompjuterske korisnike koji formiraju svoj profil na Facebook-u, da je učinjen propust i da mogu biti otkriveni personalni podaci o članovima koji mogu dalje biti zloupotrebljeni za razne vrste prevara sa krađom identiteta. Početkom ove nedelje, puni podaci o datumima rođenja većine Facebook aktivnih korisnika, a takvih je čak 80 miliona, je postalo dostupno tj vidljivo, pa čak i ako su članovi obeležili da je ta informacija poverljiva.

Prema Graham Cluley, višim tehnološkim konsultantom za Sophos, sigurnost je “omanula” na web sajtu tokom objavljivanja beta testiranja novog dizajna za korisnički profil, gde su informacije o datumu rođenja ostale izložene javnosti.

The new profile design displaying full dates of birth
Novi dizajn korisničkog profila na Facebook-u, koji prikazuje privatne podatke koji bi trebali ostati skriveni.

Sophos je objavio sledeći video na YouTube kanalu, gde je i izvršena demonstracija sigurnosnog propusta:

“Bili smo po prilično šokirani kada smo videli datume rođenja objavljene, iako je ostavljeno da se podesi da datum ostane skriven i da se ne prikazuje,” izjavio je Cluley. “Esencijalno je da korisnici ovakvih društvenih mreža budu zaštićeni i da je zaštićena njihova privatnost. Da li treba spominjati koliko je informacija o datumu bitna?! Pogotovo ako uzmemo u obzir na današnje sve opasnije prevare sa krađom identiteta.”Cluley je informisao Facebook o uočenom propustu čim je uočen, što je Facebook vrlo brzo ispravio.

“Dobro je što je Facebook brzo rešio ovaj problem – ali da li se ljudi mogu osećati sigurno za ubuduće? Koliko mogu biti sigurni da se ovako nešto neće ponoviti opet?” nastavio je Cluley. “Moj savet Facebook korisnicima bi bio da čak i ako podese da se datum ne prikazuje, da ga izmisle u slučaju da se ovakav problem ponovo podesi. Facebook i drugi social networking web sajtovi moraju biti oprezniji u zaštiti svojih članova i njihovih podataka, ili će u protivnom samo izgubiti svoje članove.”

facebook-dob-hide.gif
Sophos preporučuje da se datum rođenja na Facebook-u bude izmišljen.

Prošle godine, Sophos je objavio rezultate istraživanja testiranja Prevara na Facebook-u, i rezultati su bili poražavajući. Čak 41% korisnika je tokom istraživanja otkrilo nesvesno potpunom strancu svoje poverljive podatke poput email adresa, datuma rođenja, brojeva telefona i sl.

Leave a Reply