IT

Silicijumska dolina podeliće iskustvo sa ruskim centrom Skolkovo

Razmena iskustva u oblasti inovacione modernizacije ekonomije glavni je zadatak koji stoji pred učesnicima godišnjeg zasedanja američko-ruskog Poslovnog saveta. Naredni, 18. po redu susret u okviru ofog foruma održava se 20. i 21. oktobra u San-Francisku.

Mesto održavanja poslovnog foruma nije slučajno odabrano. Deviza akualnog zasedanja je Od Silicijumske doline do Skolkova: partnerstvo u sferi inovacija. I gde, ako ne u srcu najvećeg tehnoparka za koji je s pravom proglašena Kalifornija, može sopstvenim očima da se vidi kako inovacioni projekti nalaze svoje ovaploćenje u realnom profitabilnom biznisu.

Ruska delegacija ove godine vrlo je ugledna. U San-Francisko stigli su predsednik uprave Sberbanke RF German Gref, generalni direktor Ruske korporacije nanotehnologija – ROSNANO Anatolij Čubajs, predsednik fonda Skolkovo Viktor Vekselberg. Ali za istim stolom sa njima je na desetine mladih naučnika. U rukama je budućnost ruske nauke i inovacionih tehnologija. I oni treba već sada da shvate kako da pokrenu svoje ideje u proizvodnji. O tome je u intervjuu za Glas Rusije govorio učesnik zasedanja rusko-američkog Poslovnog saveta, predsednik ruske savezne društvene organizacije Poslovna Rusija Boris Titov.

Prošle godine Poslovna Rusija je sprovela internet-turnir inovacionih projekata u Rusiji. Pobednike su danas doveli u San-Francisko, gde se održava zasedanje američko-ruskog poslovnog saveta, kako bi momci koji su aktivni u oblasti inovacija mogli da se upoznaju sa kolegama iz Silikonske doline. Ovde oni imaju mogućnost da urone u atmosferu američkog inovacionog centra. U okviru zasedanja oni će razmeniti iskustvo i sa američkim kompanijama, koje rade u toj sferi. To je najvažniji zadatak rusko-američkog poslovnog saveta.

Mladi naučnici su doputovali u San-Francusko ne samo sa idejama, već sa gotovim projektima, nastavlja Boris Titov.
Imamo veliki broj projekata. Na primer, jedan se tiče projekcije u vazduhu. To je visokotehnološko rešenje, kako da se 3D slike od sitnodisperzivne vode kače direktno u prostoru. To je uglavnom za reklamno tržište. Postoje i projekti u oblasti obrazvoanja, u oblasti novih socijalnih sistema. Zaštitu naših projekata smo izveli u Stenfordskom univerzitetu. Američki biznis-anđeli su rešetali ruske projektante složenim i sitničavim pitanjima. To je važan element obuke. Naši momci koji se bave inovacijama uče se kako se projekat takve vrste realizuje u svetu.

Sada, kada se u Rusiji gradi sopstveni inovacioni grad Skolkovo, glavni zadatak inovatora biće ne traganje za mestom i sredstvima za istraživanje, već prilaganje svojih ideja za realnu ekonomiju. Stanovnici Silicijumske doline su spremni da podele sa Rusima svoje nou-hau u toj oblasti. A ruski naučnici i biznismeni spremni su da prenesu ovo iskustvo na lokalni teren. I ako je ranije san ruskog stručnjaka u sferi visokih tehnologija bilo da ode na posao u inostranstvo, sada će omladina početi da stiče sigurnost – najbolja budućnost čeka je kod kuće! Oni koji su odavno napustili domovinu sa interesovanjem gledaju u stranu Skolkova. Naučnici i investitori imaju čvrste garancije velikog potencijala novog inovacionog grada – kurs inovacione modernizacije ekonomije koji je uzela Rusija. (Glas Rusije)

Leave a Reply