IT

Skolkovo: spoj silicijuma i inteligencije

Projekat inovacionog grada Skolkovo je tokom čitave protekle nedelje bio u centru pažnje ruskih medija. U ruskoj prestonici se spremaju za prijem gostiju – delegacije venčurnih investitora iz čuvene Silicijumske doline SAD. Na čelu delegacije je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, Uoči posete ruska strana je pripremila rezultate onog što je već učinjeno u skladu sa projektom centra inovacionog razvoja.

Projektu Skolkovo se priključuje sve više organizacija, kompanija i naučnika. Ministarstvo finansija je već izdvojilo centru prve finansije – 4 milijarde rubalja. Ruski savez industrielaca i preduzimača je formirao Klub prijatelja Skolkova. Prema mišlenju Vladislava Surkova, prvog zamenika šefa administracije predsednika, prijatelji Skolkova mogli bi da postanu moćni socijalni pokret. Vlada čeka od tog prijateljstva između biznisa i nauke praktične inovacione projekte, spremnost učestvovati u njihovom finansiranju i drugarsku konstruktivnu kritiku.

Jedan od glavnih zadataka tog projekta je privući u Skolkovo istaknute ruske i strane naučnike. Kako je izjavio Vladislav Surkov, Rusija mora da pređe na viši stupanj razvoja – radi toga treba pozivati u ruske univerzitete i kompanije strane stručnjake visokog nivoa. Rusija mora da nauči ne samo da gubi mozgove, već da ih uvozi, – istakao je Surkov. Projekt je već uspeo da zainteresuje naučnike svetskog nivoa. Pristalo je da sarađuje sa Skolkovim dva nobelovca – američki naučnik-hemičar Rodžer Koreberg i ruski fizičar Žores Alferov. Na savremenom nivou razvoja komunikativnih tehnologija savršeno nije važno gde se naučnici nalaze fizički – u Rusiji ili inostranstvu, – istakao je direktor za međunarodne kontakte fonda Skolkovo Aleksej Sitnikov.

Zadatak rada s predstavnicima ruske naučne dijaspore je jedan od glavnih zadataka u razvoju fonda Skolkovo. Niko ne veruje da možemo da to učinimo sami. To je zadatak koji su od početka postavili predsednik i rukovodstvo fonda. Ne želimo da gradimo neke birokratske sisteme. Želimo da im bude interesantno da rade kao koautri ovde, u Rusiji – pri tome nije važno gde se nalaze.
Organizatori su više puta isticali: Skolkovo nije samo izgradnja još jednog grada. Glavno je u tom projektu spajanje u jednoj strukturi nauke i biznisa, – ističe direktor za komunikacije i razvoj Ruske venčurne kompanije Evgenij Kuznecov.

Ključni zadatak za rusku tehnološku inovacionu zajednicu je globalna integracija, nastanak kanala preko kojih možemo da dobijemo ne samo novac, već, što je glavno, informacije, saradnju s globalnim učesnicima. Treba da bi ti kanali nastali unutar zemlje da bi se savladala ta razdvojenost, odvojenost naučnika i biznisa.

Leave a Reply