IT

Školovanje na daljinu sve popularnije u Kini

Školovanje kod kuće sve je češća pojava u Kini zahvaljujući sumnjičavosti roditelja da javno školstvo ne obezbedjuje odgovarajuće uslove za edukaciju djaka na pravi način, javlja Čajna Jut Dejli.

Rastući broj roditelja u Pekingu, Šangaju, te provincijama Guangdong i Džedjijang odlučuje da njihova deca dobijaju obrazovanje kod kuće umesto u javnim vrtićima, osnovnim, nižim i višim srednjim školama.

Ovi roditelji smatraju da su njihova deca u standardnom školskom sistemu uskraćena za radost učenja i saznavanja novih veština neophodnih u modernom društvu.

Tako je nedavni seminar o lansiranju projekta kućnog školovanja u kineskoj Junnan provinciji, organizovan od 21.st Century Education Research Institute, privukao brojne pristalice.

Medjutim, Rirxin School, jedna od mnogobrojnih ”kućni stil” privatnih škola u severnom delu Pekinga, ustanovljena 2006. godine od 4 porodice koje su želele bolje obrazovanje za svoju decu sada ima 150 djaka razvila se u formalnu instituciju. Ova škola podržava angažman roditelja u obrazovanju dece i njihovo učešće u školskim poslovima.

Stručnjaci kažu da je trend kućnih škola u porastu zahvaljujući raznovrsnijim i razvijenijim zahtevima za kvalitetnijom edukacijom, kao i potrebom roditelja da učestvuju u obrazovanju svoje dece i provode više vremena sa njima.

Leave a Reply