IT

Slabi vrednost akcija Sony-ja

Snažan rast jena i drugih azijskih valuta prema dolaru pogodio je izvoz te regije u SAD, ključno izvozno tržište za kompanije kao što je Sony

Japanski Sony Corp., proizvođač igračke konzole PlayStation i personalnih računara serije Vaio, u četvrtak je saopštio da planira da smanji troškove i krene sa prihvatanjem većeg broj narudžbi kako bi minimalizovao negativan učinak snažnog kursa jena na njegovu dobit.

Rast kursa jena prema dolaru mogao bi da našteti dobiti te kompanije, već pritisnute nastojanjima usmerenim na širenje margina usled pada cena i hvatanja koraka sa Nintendom na tržištu video igara.

“Snizićemo svoje proizvodne troškove i početi da prihvatamo veći broj narudžbi kako bi smo sprečili ozbiljnije posledice jačanja jena na našu dobit”, kazao je predsednik te kompanije Ryoji Chubachi na konferenciji za štampu.

Snažan rast jena i drugih azijskih valuta prema dolaru pogodilo je izvoz te regije u SAD, ključno izvozno tržište za kompanije kao što je Sony. Jačanje japanske valute prema dolaru za samo jedan jen stoji tu kompaniju oko šest milijardi jena (59 miliona dolara).

Samo u ovoj godini, jen je ojačao sa oko 111 jena na oko 102,5 jena za dolar a prošlog  meseca je dosegnuo čak i nivo od 95,7 jena za dolar. Sony, suočen sa oštrom konkurencijom Samsung Electronicsa i Sharpa na tržištu televizora ravnih ekrana, u proteklih nekoliko godina smanjio je broj zaposlenih za 10.000 te rasprodao niz netemeljnih delova svog poslovanja.

Leave a Reply