IT

Sledi ukrupnjavanje IT tržišta

Na crnogorsko informatičko tržište uskoro bi mogle da uđu veće strane kompanije, najavljeno je danas iz Microsoft Montenegro. Menadžer za mala i srednja preduzeća te kompanije, Vuk Vukašinović, rekao je da se može očekivati i ukrupnjavanje na informatičkom tržištu, pa će se broj preduzeća iz tog sektora svesti na nekoliko većih.

“Crnogorsko informatičko tržište je u razvoju i postoji mnogo malih firmi koje nemaju strategiju kako da se razvijaju u daljem periodu. Vrlo je verovatno da će se u one narednih par godina spojiti”, rekao je Vukašinović na radnom doručku sa novinarima.

On je dodao da ako trenutno postoji 50 informatičkih kompanija u Crnoj Gori, za tri godine će ih biti oko 15 firmi koje će objediniti postojeći informatički kadar. Vukašinović smatra da domaći informatički sektor jedino ukrupnjavanjem može pružiti pravi kvalitet i da će Majkrosoft, kao velika kompanija, biti spremna da podrži takav trend.

“Koliko se bude Crna Gora razvijala kao informatičko tržište tako će se razvijati i Microsoftova kancelarija”, dodao je Vukašinović. On je podsetio da je jedino Microsoft od velikih proizvođača softvera otvorio predstavništvo u Crnoj Gori.

“Naše prisustvo ovde je dokaz da je Crna Gora zaslužila pažnju velikih kompanija i da je Microsoftu bitno da bude na ovom tržištu”, rekao je Vukašinović. Direktor Microsofta za Crnu Goru, Oliver Obradović, kazao je da ta kompanija želi da deo prihoda od prodaje licenci ostane u Crnoj Gori, kako bi se razvijalo domaće informatičko tržište.

On je kazao da taj sektor mora da pokaže jaču inicijativu za razvoj i da će ukrupnjavanje uticati na snaženje kompanija i povećanje konkurentnosti na domaćem i međunarodnim tržištima. Obradović je ponovio da Crna Gora i dalje prednjači prema softverskoj pirateriji u regionu, sa stopom od 83 odsto.

Takva situacija, prema njegovim rečima, najviše šteti državi, jer koeficijent piraterije utiče na tempo pridruživanja Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizacij (STO), Evropskoj uniji (EU) i ostalim integracijama.

“Država godišnje gubi od pet do sedam miliona EUR zbog softverske piraterije. Ako izračunate taj gubitak na osnovu poreza u proteklih i narednih pet godina, dobićete podatak da je Crna Gora zbog toga izgubila obilaznicu oko Podgorice ili nekoliko kilometara autoputa”, rekao je Obradović.

On je kazao da kompanija Microsoft zbog toga nije naročito oštećena, ali jeste država Crna Gora koja gubi prihode ali i ugled na međunarodnoj poslovnoj sceni. Obradović je saoštio da se globalna finansijska kriza još nije odrazila na informatičku industriju, ali da očekuje njene efekte u narednoj godini. “Kriza na tržištu nekretnina izazvala je krizu finansijskog sektora. I informatička industrija će, kao povezana, biti na udaru”, dodao je Obradović.

Leave a Reply