IT

Sloboda govora na internetu, jedan od ključnih delova američke spoljne politike

Sjedinjene Države ne veruju da ekonomskog napretka može biti bez slobodne razmene informacija putem interneta

Prošloga juna, ubistvo jedne mlade žene u Iranu, snimljeno kamerom na mobilnom telefonu, šokiralo je svet i podstaklo proteste protiv izbornih rezultata u toj zemlji. Tokom pobune u Burmi, 2007., amaterski snimci protesta i policijskog gušenja protesta obišli su svet putem interneta.

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je početkom godine da su informacione mreže novi nervni sistem planete. “Čak i u autoritarnim režimima, informacione mreže pomažu ljudima da saznaju činjenice i pozivaju vlade na odgovornost.” Cynthia Wong , iz Centra za demokratiju i tehnologiju, kaže da Washington jasno ističe da slobodu razmene informacija na internetu smatra jednom od suštinskih ljudskih sloboda danas. Ona pojašnjava: “Smatramo to zaista istorijski važnim. To je prvi put da je sloboda na internetu podignuta na taj nivo. Očuvanje te slobode neophodno je iz brojnih razloga spoljne politike – od zaštite ljudskih prava do podsticanja ekonomskog razvoja. ”

Pitanje slobode interneta postavilo se u jeku napada na infrastrukturu američkog internet giganta, pretraživača Google, poteklih iz Kine, kao i pojačane državne cenzure. Kineske vlasti uzvratile su da Google mora poštovati kineske zakone. Peking takođe optužuje Washington za nametanje imperijalizma na internetu, ali ekspert za Aziju, Rebecca Mackinnon , kaže da to nije tako jednostavno. “Iz kineskih blogova i onoga što pričaju obični Kinezi jasno se može zaključiti da je među kineskim korisnicima interneta Google mnogo popularniji nego sama Amerika. Za Google su emotivno vezani, dok su im osećanja prema Sjedinjenim Državama pomešana” , govori Rebecca Mackinnon.

Predsednik tzv. Veća za Aziju, nevladine grupe, Stephen Yates, kaže da je situacija sa Google izazvala raspravu o slobodi govora na internetu. “Sa jedne strane svet misli da je kineska vlada zlonamerna i da se meša u živote svojih građana. Mnogo veća opasnost, međutim, dolazi od činjenice da je ona spremna i sposobna da to čini svakome u svetu ko ima svoje političko mišljenje” .

On dodaje kaže da će pritisak iz Washingtona verovatno navesti autoritarne vlade da još više pooštre svoju kontrolu nad web-om. Ali Rebecca McKinnon kaže da postoji granica do koje one mogu ići i objašnjava: “Jedno od pitanja je u kom trenutku će one svoj internet pretvoriti u zatvoreni intranet. Kada vaš internet više nije dovoljno povezan sa spoljnom mrežom da li možete biti svetska ekonomska sila” ?

Moć interneta da širi informacije, čak kada vlade pokušavaju da to uguše, podstakla je administraciju predsednika Obame da objavi da kompanije na internetu mogu nuditi svoje usluge u Cubi, Sudanu i Iranu, uprkos tamošnjim restrikcijama. Državni sekretar Hillary Clinton kaže da, sa ekonomskog stanovišta, ne postoji razlika između cenzurisanja političkog i ekonomskog govora, jer su sloboda na internetu i ekonomski rast neraskidivo povezani.

Leave a Reply