IT

Snažan rast prodaje PC-a u trećem kvartalu na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije

Tržišta personalnih računara u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji

Na tržištima personalnih računara u tri zemlje u regiji: Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u trećem tromesečju 2008. prodato je ukupno 263.898 računara ili 38 posto više nego u istom kvartalu 2007. godine. To su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta personalnih računara u te tri zemlje koje je sprovela analitička kuća IDC Adriatics.

Najveći rast broja isporučenih PC-a u trećem kvartalu 2008. u odnosu na isti period prethodne godine zabeležen je u Srbiji i iznosi 67 posto. Na tom tržištu prodat je i najveći broj računara od tri posmatrane zemlje. Isto tako, u Hrvatskoj prodaja računara porasla je za 24 posto, dok je tržište Sloveniiji pokazalo rast od 22 posto. U sve tri zemlje najdinamičniji segment PC tržišta bio je segment prenosnih računara (notebooks), čiji je rast bio znatno veći od povećanja obima ukupnog tržišta.
Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u trećem tromesečju ove godine zabeležio isporuku od ukupno 114.851 personalnih računara ili čak 67 posto više nego u istom kvartalu prethodne godine. Segment prenosnih računara zabeležio je isporuku od 43.695 jedinica uz snažan rast od čak 125 posto, dok su desktop računari porasli za 46 posto i dostigli brojku od 69.920 prodatih jedinica. Segment x86 servera porastao je oko 7 posto.

Desktop računari čine 61 posto ukupnog PC tržišta Srbije, prenosni računari 38 posto, a x86 serveri preostalih 1 posto tržišta.

Stabilnom rastu PC tržišta doprinosi prodaja prenosnih računara, čiji se broj isporuka iz kvartala u kvartal polako približava broju prodatih desktop računara zbog sve pristupačnijih cena i dobrih performansi. Snažan rast prodaje prenosnih računara u Srbiji rezultat je kvalitetne saradnje s velikim trgovačkim lancima poput Maksija, Metroa i Tempa.

HP je na vodećem mestu po broju isporuka PC-a, na drugom mestu nalazi se Com Trade, dok je treće mesto zauzeo Acer.
Hrvatska

U Hrvatskoj je u trećem tromesečju 2008. isporučeno 87.302 personalnih računara ili čak 24 posto više nego u istom periodu prethodne godine, pokazuju rezultati kvartalnog istraživanja kompanije IDC Adriatics. Prodaja računara je porasla u svim segmentima, ali i dalje po snažnom rastu od 40 posto prednjači segment prenosnih računara kojih je ukupno isporučeno 47.705 komada. Broj prodatih desktop računara porastao je za 9 posto na ukupno 37.593 jedinice dok je tržište x86 servera pokazalo rast od 8 posto, uz ukupnu isporuku 2.004. jedinice.

Najveći deo tržišta u Hrvatskoj u trećem kvartalu odnosi se na prenosne računare čiji je udeo u ukupnim isporukama 55 posto. Udeo desktop računara iznosi 43 posto, dok su x86 serveri zastupljeni sa brojkom od 2 posto.

Vodeći isporučitelj računara na hrvatskom tržištu u trećem kvartalu 2008. bio je HP, na drugu poziciju probio se Acer, dok je na trećem mestu domaća kompanija HG Spot.
Slovenija

U Sloveniji, u trećem kvartalu ove godine, IDC je registrovao isporuku od ukupno 61.745 personalnih računara ili 22 posto više nego u istom periodu 2007. Na slovenskom tržištu segment prenosnih računara zabeležio je snažan rast od 50 posto u broju isporučenih jedinica. Segment servera porastao je za 10 posto, dok su desktop računari pokazali pad od 2 posto. Tako je isporučeno 34.303 prenosnih računara, 25.769 desktop računara i 1.673 servera.

Primat na slovenskom tržištu opet je preuzela distribucija prenosnih računara koja čini 56 posto ukupnog PC tržišta zemlje. Tržišni udeo desktop računara je 42 posto, dok preostali deo čini isporuka x86 servera.

Na slovenskom tržištu se opet nakon dva kvartala na prvome mestu nalaze prenosni računari. Tranzicija je plod konstantnog pada cena i agresivnih marketinških kampanja. Rast servera obeležen je povećanim zahtevima telekomunikacionog i proizvodnog sektora.

Vodeća mesta u 3. tromesečju 2008 po ostvarenim rezultatima pripala su stranim kompanijama, pa je tako prvo mesto zauzeo HP, drugo mesto Acer, dok je treći Dell.

Leave a Reply