IT

Rast prihoda u oblasti poslovnih rešenja u S&T Serbia

Ostvareni udeo IT rešenja i usluga u ukupnim prihodima S&T-a sada iznosi 54%

Stremljenje S&T-a ka svom strateškom cilju – realizaciji prihoda zasnovanom pre svega na poslovnim IT rešenjima i uslugama – nastavlja se i tokom 1. kvartala 2009. godine: u Srbiji je ovaj udeo čak 76%, dok u S&T-u na globalnom nivou on iznosi 54% u poređenju sa 49% tokom istog perioda prošle godine.

Pored toga, u S&T Serbia ostvaren je i rast u prihodima u oblasti poslovnih rešenja, a ukupan prihod u prvom tromesečju bio je preko milion i po evra. Za S&T u celini ukupan prihod iznosio je 98.6 miliona evra, što je za 15.4% manje nego lane, ali je ostvaren pozitivan profit pre oporezivanja i amortizacije, a ukupna margina je na nivou prošlogodišnje. S&T očekuje da se prihodi stabilizuju tokom drugog i trećeg kvartala 2009.godine, i predviđa bolje poslovne rezultate.

Po prihodima koje je S&T ostvario u svojim ključnim oblastima poslovanja tokom proteklog kvartala ogleda se opšta situacija na IT tržištu. U S&T Serbia je ostvaren sedmoprocentni rast prihoda u oblasti poslovnih rešenja u odnosu na isti kvartal prethodne godine, kao i rast profita u upravljanju servisima (u odnosu na prethodno tromesečje). Društvo za informatiku Srbije objavilo je podatak da je prodaja računara pala za 14% u ovom kvartalu u odnosu na isti prethodne godine, što nije moglo da se ne odrazi i na poslovanje S&T-a.

Kad je reč o S&T-u u celini, prihod u segmentu koji se bavi upravljanjem servisa, koji se obično odnose na dugoročne ugovore, porastao za 2.6% (u odnosu na Q1 2008.), i iznosio 23.5 miliona evra, prodaja računarske infrastrukture pala je za 23.4% na 45.2 miliona evra.
Pad u prihodima je pre svega rezultat trenutne situacije na celokupnom tržištu računarske infrastrukture, koja je i tradicionalno nepovoljna početkom godine.

Ipak, uspeli smo ovde da zadržimo naš udeo na tržištu, i održali (procentualno) stabilnu marginu. Mi u S&T-u pokušavamo i u ovakvim uslovima da ne posustanemo i uradimo nešto pozitivno. Bez obzira na našu standardnu kadrovsku politiku, u ovoj situaciji lakše je doći do dobrih kadrova.

Time ne samo da nećemo uticati na povećanje nezaposlenosti, nego pored zadržavanja naših kvalitetnih ljudi, pokušaćemo, pre svega zahvaljujući finansijskoj stabilnosti S&T-a, da dodatno investiramo u ljude i da na otvorenom tržištu nađemo eksperte koji iz ovih ili onih razloga sada postaju lakše transferabilni.

Takođe možemo očekivati da će se zahtevati veća inovativnost i više dodatne vrednosti pri prodaji rešenja i usluga, što će onome ko u ovim uslovima mudro radi obezbediti znatno bolju startnu poziciju kada “kijamet” prođe.“ , izjavio je Predrag Vraneš, direktor S&T Serbia d.o.o.

Dobri rezultati u Adriatik regiji

U geografskim okvirima, Adriatik regija i Rumunija su ostvarile izuzetan doprinos ukupnim rezultatima kompanije tokom prvog kvartala. Nasuprot tome, regija nemačkog govornog područja (DACH – Nemačka, Austrija, Švajcarska ), kao i Rusija, Turska, Mađarska i Ukrajina nisu mogle da izbegnu uticaj tekuće krize.

Posebno je u tzv. DACH zemljama značajan broj projekata otkazan ili odložen, uključujući i projekte u kojima je implementacija bila pred samim početkom, ili je upravo započela, i za koje su već planirani ljudi i novac. „Prethodni kvartal obeležile su i neke oprečne situacije: s jedne strane, potpisali smo neke nove, velike ugovore; ali u isto vreme, određen broj tekućih projekata su korisnici odložili ili otkazali. Ovakva situacija u velikoj meri otežava planiranje resursa i troškova, što naravno utiče i na rezultate” objašnjava Christian Rosner, Generalni Direktor S&T-a.

Rast cene akcija i pozitivna očekivanja za naredni kvartal

Cena S&T-ovih akcija je ponovo pokazala pozitivan rast. Cena krajem prvog kvartala bila je 8.53 evra (31.03.2009), ali je za samo par dana nakon odluke da se to i publikuje dostigla nivo od 13.5 evra (17.04.2009.). Krajem aprila, tržišna kapitalizacija S&T-a procenjena je na 42.98 miliona evra a cena akcije bila je 11.99 eva.

U drugom kvartalu 2009. godine očekujemo bolje operativne rezulatate”, izjavljuje Rosner.

“Prognoze u zemljama u kojima poslujemo prikazuju pozitivan razvoj u prodaji računarske infrastrukture u poređenju sa prvim kvartalom.

Kad je reč o prihodima u poslovnim rešenjima, verujemo da su oni upravo dotakli najnižu tačku, i da će u trećem kvartalu ponovo prikazati dobre vrednosti. U tom tromesečju predviđamo i opšti rast prihoda koji ne bi trebalo da budu mnogo manji od prošlogodišnjih“, zaključio je Rosner.

Leave a Reply