IT

U Crnoj Gori softverska piraterija na prošlogodišnjem nivou

PirateSoftverska piraterija na personalnim računarima (PC) u Crnoj Gori u 2008. godini na istom je nivou kao i 2007, dok je u polovini od 110 zemalja zabeležen pad, a u samo 12 odsto zemalja piraterija je povećana – rezultati su šeste globalne PC softver studije o pirateriji IDC analitičke kuće i Udruženja za zaštitu proizvođača softvera (BSA).

Gubici zbog softverske piraterije u Crnoj Gori povećani su na osam miliona dolara, što je za milion više u odnosu na gubitke koje je Crna Gora imala u 2007. godini.

– Izveštaj pokazuje da moramo uložiti dodatni napor kako bismo smanjili stepen piraterije. U ovom ekonomski nesigurnom periodu ključno je da kompanije prestanu da koriste nelicenciran softver, jer u suprotnom rizikuju da povećaju štetan uticaj na svoj biznis, potrošače kao i na lokalnu i globalnu ekonomiju – rekli su iz predstavništva BSA u Crnoj Gori.

U 110 zemalja obuhvaćenih studijom, softverska piraterija smanjena je u 57, ostala na istom nivou u 40 i povećana samo u 13. Međutim, budući da su PC tržišta najbrže rasla u zemljama sa visokim stepenom piraterije, stopa piraterije na globalnom nivou porasla je za tri odsto (na 41 odsto u 2008. godini).

Zemlje sa najvećim procentom piraterije u Centralnoj i Istočnoj Evropi su Gruzija (95 odsto), Jermenija (92) i Moldavija i Azerbejdžan (90). Rusija je napravila najveći napredak, smanjivši pirateriju na 68 procenata, što je za pet odsto manje u odnosu na 2007. godinu, dok je u posljednjih šest godina u toj zemlji zabilježen pad od 19 procenata.

IDC studija navodi da, iako ekonomije u rastu predstavljaju oko 45 odsto ukupnog PC hardver tržišta, one predstavljaju manje od 20 odsto ukupnog PC softver tržišta. Ukoliko bi udeo PC softvera u tim zemljama bio isti kao za PC hardver, prema IDC studiji, softversko tržište bi raslo po 40 milijardi godišnje.

Leave a Reply