IT · Software

Softverska piraterija je ozbiljan problem koji opterećuje Crnu Goru

Softverska piraterija, odnosno neovlašćeno korišćenje računarskih programa, problem je koji opterećuje Crnu Goru zbog čega će Tržišna inspekcija naredne sedmice početi da sprovodi kontrole u toj oblasti, najavila je glavni tržišni inspektor Rada Marković

Ona je objasnila da će tržišni inspektori u narednom periodu kod poslovnih subjekata provjeravati da li su softveri koje koriste legalni, odnosno da li posjeduju licence za njihovo korišćenje.

»Očekujemo da će većina subjekata, u susret najavljenim kontrolama, uskladiti svoje poslovanje sa propisima i legalizovati softvere koje su do sada koristili bez licence«, rekla je Marković agenciji Mina-business.

Ona je dodala da su u cilju pripreme za nadzor u toj oblasti, tržišni inspektori prošli obuku na kojoj su im predstavnici Business Software Alliancea (BSA) prezentovali metode provere legalnosti softvera, a predstavnici nekoliko softverskih kompanija predstavili vrste softvera.

»Kancelarija BSA u Crnoj Gori, koja je u funkciji zaštite autorskih prava proizvođača komercijalnog softvera, biće značajna podrška Inspekciji u nadzoru u ovoj oblasti.Takođe, imamo dobru saradnju sa kompanijom Microsoft Montenegro koja pokazuje spremnost da svojim znanjem podrži inspektore u ovim aktivnostima«, saopštila je Marković.

Stopa softverske piraterije u Crnoj Gori je, prema podacima kompanije koja se bavi statistikom u oblasti informacionih tehnologija, IDC, na kraju prošle godine iznosila 83 odsto, što je svrstava među 20 zemalja sa rekordnim brojem korisnika nelegalnih kompjuterskih programa.

Crna Gora je i jedna od osam zemalja u kojoj je stopa piraterije povećana za jedan odsto u odnosu na 2006. godinu, zbog čega je domaća ekonomija pretrpjela gubitke od sedam miliona USD.

Leave a Reply