IT · Mobile

Sony Ericsson zaključio prvi kvartal u minusu

Proizvođač mobilnih telefona Sony Ericsson izvestio je u petak da je  u prvom kvartalu 2009. ostvario gubitka, što je u skladu sa prošlomesečnim upozorenjem o smanjenoj dobiti, a najavljeno je i daljnje rezanje radnih mesta.

Gubitak pre oporezivanja bez troškova restrukturiranja iznosio je u prvom kvartalu 358 miliona evra, kažu u grupi. Neto gubitak iznosio je 293 miliona evra, u poređenju sa neto dobiti od 133 miliona evra u prvom tromesečju prošle godine.

Prihodi su mu na godišnjem nivou smanjeni za 36 posto, na 1,73 milijarsi evra, usled “kontinuirano slabog poverenja potrošača i smanjivanja zaliha u maloprodajnim i distribucijskim kanalima”, saopštila je grupa.

“Kao što se i očekivalo, prvo tromesečje ove godine bilo je vrlo izazovno za Sony Ericsson zbog kontinuirano slabe globalne potražnje”, kazao je izvršni direktor Dick Komiyama u saopštenju. Najavljeno je i otpuštanje oko 2.000 zaposlenih, budući da uprava Sony Ericssona planira da uštedi dodatnih 400 miliona evra do sredine 2010.

Grupa  je isporučila oko 14,5 miliona mobilnih telefona tokom prvog kvartala 2009., što je 35 posto manje u odnosu na odgovarajuće razdoblje godinu dana ranije. Grupa procenjuje da drži 6 posto globalnog tržišta mobilnih telefona. Prosečna prodajna cena mobitela Sony Ericsson iznosila je u prvom kvartalu  120 evra, što je jedan posto manje nego u četvrtom tromesečju 2008. kada je mobitel stajao prosječno 121 evro.

Leave a Reply