IT

Sony optužio Anonymous Group za gubitak podataka

Japanska korporacija Sony optužila je Anonymous Group da je indirektno omogućila krađu ličnih podataka više od 100 miliona igrača video igara putem interneta. “Sony je suočen sa velikim cyber napadom, uključujući krađu ličnih informacija”, rekao je predsednik upravnog odbora japanskog giganta Kazuo Hirai u pismu članovima američkog Kongresa. Istragu o ovom događaju pokrenuo je i američki FBI, pošto su dužnosnici Sonyja objavili informaciju o krađi podataka tek dva dana posle incidenta.

“Vodi se aktivna istraga o slučaju Sony. U njoj učestvuju FBI i Ministarstvo pravosuđa”, izjavio je američki državni tužilac Eric Holder. Sony je objavio da je zaštita njegovog servisa za igranje video igrara putem interneta probijena u vreme kada je servis bio izložen hakerskom napadu grupe koja sebe naziva Anonymous Group.

Anonymous Group su pokušavali da blokiraju ovaj Sonyjev servis u znak protesta zbog sudskog procesa koji se u San Franciscu vodi protiv jednog hackera, u šta je uključena i japanska kompanija. Pored servisa za video igre, oborena je i mreža Sony Online Entertaiment.

Anonymous Group su postali poznati kada su u decembru pokrenuli napade na kompanije koje su prekinule tehničku saradnju sa web siteom WikiLeaks. Hackeri su tada privremeno srušili stranice MasterCarda i Vise koristeći jednostavne softverske alate koji se mogu dobiti besplatno na internetu. (Seebiz)

Leave a Reply