IT

Sony otpušta 8.000 zaposlenih

Japanska kompanija Sony u utorak je objavila da će otpustiti oko četiri posto radne snage, smanjiti ulaganja i povućiće se iz određenih poslovnih operacija, u okviru programa smanjenja troškova za 1,1 milijardu dolara u posrnulom delu poslovanja sa elektronikom

Ukidanje 8.000 radnih mesta, najveće koje je od početka finansijske krize najavila neka azijska kompanija, a i ostale mere restrukturiranja naglašavaju teškoće sa kojima se suočava Sony. Kompanija namerava da  smanji ulaganja u posrnuli deo poslovanja sa elektronikom u idućoj poslovnoj godini koja započinje u aprilu 2009., i to za 30 posto u odnosu na ranije poslovne planove.

Analitičari nisu sigurni da će navedene mere biti dovoljne za Sony, koji u svetu broji oko 186 hiljada  zaposlenih u širokom rasponu poslovnih operacija, od onih povezanih sa filmskom produkcijom do video igara

“Brojke se čine visoke, ali navedeni otkazi zaposlenima neće biti dovoljni. Sonyjevo nijedno osnovno poslovanje ne donosi stabilnu dobit”, tumači Katsuhiko Mori, fond menadžer u Daiwa SB Investmentsu.

Novo restrukturiranje predstavlja veći udarac za izvršnog direktora Howarda Stringera koji je, činilo se, postavio na noge taj konglomerat elektronske i industrije zabave radikalnim merama koje je preduzeo od stupanja na čelnu dužnost u 2005.

Sony kao i njegove rivale Samsung, Panasonic i gotove sve ostale velike proizvođače potrošačkih roba,  očekuje slaba sezona prodaje tokom predstojećih praznika budući da je finansijska kriza prerasla u raširenu recesiju koja je već zahvatila SAD, delove Evrope i domaće tržište u Japanu.

Leave a Reply