IT

Sony podbacuje

Sony je objavio da je njihova neto dobit pala za 47 posto na 326 miliona dolara u prvom kvartalu, čime je premašila očekivanja analitičara za čak 41 posto.

Izvršni direktor Howard Stringer saopštio je prvo smanjenje dobiti u poslednjih pet kvartala, izazvano zbog smanjenja potražnje za Bravia televizorima i Cyber-shot fotoaparatima.

Kompanija je objavila projekciju prema kojoj će neto dobit pasti za 35 posto na 2,232 milijardi dolara na kraju fiskalne godine 31. marta 2009. radi poređenja, kompanija je u projekcijama u maju predviđala dobit od 2,71 milijardi dolara. Prodaja u prvom kvartalu povećala se za 0,1 posto, dok je operativna dobit pala za 39 posto na 680 miliona dolara.

Sony je od ovog kvartala u svoje izveštaje uključio i rezultate svojih kompanija kćerki poput Sony BMG, Sony Ericsson Mobile Communications i S-LCD Corp. Sonyevi rezultati u sektoru elektronske opreme pali su za 57 posto, što je najveći pad u poslednje dve godine. Za razliku od njih, sektor računarskih igara zabeležio je prihod od 50 miliona dolara, nakon što je prošle godine ostvario gubitak u visini od 272 miliona dolara.

Predviđanja kažu da će Sony do kraja fiskalne godine isporučiti 10 miliona PlayStation 3 i 9 miliona PlayStation 2 konzola, čime bi mogao da izgubi titulu najvećeg svetskog proizvođača igračkih konzola. Naime, Nintendo predviđa da će u istom razdoblju prodati čak 25 miliona svog Wiia.

Sektor koji se bavi filmom zabeležio je gubitak od 77 miliona dolara, nakon što je prošle godine zabeležio oko 35 miliona dolara dobiti, delom i zbog nedostatka velikih blockbustera u njihovoj produkciji. Sony je započeo i pregovore sa Bertelsmannom o kupovini 50 postotnog udela u Sony BMG-u. Posao vredan 930 miliona dolara mogao bi da bude sklopljen već sledećeg meseca.

Za slabije Sonyeve rezultate delom je odgovoran i slabi jen, čiji je pad umanjio Sonyevu zaradu od izvoza. Najava lošijih rezultata uticala je i na cenu Sonyevih deonica na berzama. U Tokiju je pala za 3,2 posto, a u Frankfurtu za čak 7,8 posto.

Leave a Reply