IT

Spameri koriste QR kodove za širenje neželjene e-pošte

Stručnjaci za IT bezbednost otkrili su neželjene e-mailove koje upućuju na URL koji sadrži QR (Quick Response) kod. QR kodovi su dvo-dimenzionalni matrični bar kodovi. Nakon skeniranja kamerom mobilnog telefona mogu preusmeriti korisnika na razne web sadržaje.

Koristeći QR kodove pošiljaoci neželjene pošte mogu prikriti krajnje odredište libka i navesti korisnika da što pre otvori stranicu. Ovo se naravno odnosi samo na korisnike mobilnih telefona koji imaju ugrađeni čitač QR kodova. U neželjenoj poruci koju je istražila kompanija Websense, nalazi se link na web stranicu 2tag.nl koja omogućuje izradu QR kodova iz URL-a.

Nakon otvaranja stranice koja sadrži maliciozni QR kod, QR čitač će u pretraživač učitati “spam” stranicu na kojoj se prodaju lažni farmaceutski proizvodi. Sigurnosni stručnjaci smatraju da bi QR kodovi mogli biti sledeći korak u širenju malvera za pametne telefone.

QR kodovi se danas primarno koriste kao marketinški alat koji privlači pažnju kupaca i omogućuje mu brzi pristup podacima i servisima vezanim za neki proizvod. Ta će se činjenica sve više zloupotrebljavati u širenju neželjenih elektronskih poruka i malvera za mobilne uređaje.

Leave a Reply