IT

Sporazum Google-Yahoo pod istragom američkih regulatora tržišta

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je službenu regulatornu istragu o planiranom sporazumu internet divova Google i Yahoo kojim su te dve kompanije dogovorile podelu dela prihoda od oglašavanja.

Osim od Googlea i Yahooa, istražitelji planiraju da zatraže na uvid dokumentaciju i od drugih velikih kompanija u internet i medijskoj industriji, prenosi nadalje taj list, pozivajući se na izvore koji su želeli da ostanu anonimni.

Tradicionalni rivali – Google, koji pokriva preko 60 posto tržišta internet pretraživanja, i Yahoo, čiji je udeo u tom tržištu 16,6 posto, prošli mesec su dogovorili partnerstvo u oglašavanju u okviru kog će Yahoo dopustiti postavljanje Googleovih pretraživačkih oglasa na njegove stranice na temelju sporazuma koji Yahoo-u, kako tvrdi, pruža priliku za ostvarenje godišnjih prihoda u visini 800 miliona dolara.

Google i Yahoo kotiraju se kao najveća i druga po veličini kompanija na tržištu internet oglašavanja. Prilikom najave postignutog sporazuma 12. jun ove dve kompanije su saopštile da daju regulatornim vlastima 100 dana vremena da ga prouče pre nego što krenu u njegovu konačnu realizaciju.

Pokretanje službene istrage signalizira da je ministarstvo pravosuđa naišlo na nešto u tom sporazumu što potencijalno predstavlja razlog za zabrinutost, ocenjuje The Washington Post. Yahoo je ranije izrazio uverenje da taj sporazum ne krši nikakve zakone poštene tržišne utakmice.

“Provera tog sporazuma kako su ga sročile dve strane i službenici ministarstva pravosuđa nije neočekivana”, stoji u Yahooovom saopštenju, koje prenosi The Washington Post.

Saradnja Googlea i Yahooa ne zahteva unapred izdato odobrenje američkih regulatornih vlasti, budući da ne predviđa spajanje dve kompanije. Ali vlada bi mogla sudski da dovede u pitanje njenu realizaciju, ukoliko zaključi da ograničava konkurenciju na tržištu.

Leave a Reply