E-servisi · IT

Sprovođenjem informatizacije u zdravstvu do poboljšanja zdravstvene zaštite

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da je u okviru projekta “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje” predviđeno informatičko opremanje 15 bolnica u Srbiji čime će biti značajno unapređen njihov rad.

Milosavljević je na konferenciji za novinare ocenio da je ulaganje u zdravstvo ulaganje u održivi ekonomski razvoj svakog društva.

On je istakao da se ovaj projekat Ministarstva zdravlja finansira iz kredita Svetske banke u vrednosti od 10,5 miliona evra, i dodao da je iniciran u cilju pojačavanja pozitivnih efekata i promovisanja uspešno realizovanih aktivnosti projekta „Razvoj zdravstva Srbije” u periodu 2004–2009. godine.

Ministar je naglasio da je zajedno sa projektima koji se finansiraju iz programa pretpristupne pomoći EU predviđeno da se do kraja 2011. godine obavi informatizacija 34 bolnice u Srbiji.

Milosavljević je naveo da je u okviru projekta obavljena informatizacija i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, uz napomenu da je njegovo sprovođenje doprinelo i poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite.

Prema njegovim rečima, najveći deo projekta namenjen je uvođenju dijagnostički srodnih grupa, razvoju zdravstvenog menadžmenta, podršci procesu akreditacije i povećanju bezbednosti pacijenata.

On je naveo da je ostvarena i stručna pomoć u praćenju reforme plaćanja kako bi se prilagodili promenama u načinu finansiranja s obzirom na to da se na jesen očekuju izmene Zakona o platama u javnom sektoru, uz napomenu da će na osnovu rezultata rada biti sproveden način nagrađivanja zdravstvenih radnika.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej objasnio je da će plaćanje zdravstvenih radnika po učinku smanjiti prostor za korupciju, a da će se povećati kvalitet zdravstvene zaštite.

Grej je ukazao na važnost postupka akreditacije zdravstvenih ustanova, kao i sprovođenja informatizacije, i dodao da će Svetska banka nastaviti da podržava napore ministarstva u cilju unapređenja rada zdravstvenog sistema.

Leave a Reply