E-servisi · Internet · IT

Srbija dobija digitalnu dividendu nakon završetka procesa digitalizacije

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić ocenila je danas da je neophodno da se na nivou regiona postigne dogovor o iskorišćavanju digitalne dividende.

Matić je na ministarskoj konferenciji jugoistočne Evrope o digitalnoj dividendi istakla da će zemlje jugoistočne Evrope doneti odluku o tome kako će biti upotrebljen deo spektra koji se oslobađa u procesu digitalizacije.

To se odnosi i na odluku za koje će usluge on biti namenjen, odnosno kako optimalno podeliti tu novu frekvenciju između televizija, mobilnih operatora i različitih socijalnih i društvenih korisnika u elektronskim komunikacijama, objasnila je ona.

U Evropskoj uniji je, kako je podsetila, postignut zajednički stav o tome kako će ova frekvencija biti korišćena.

Digitalna dividenda će u slučaju Srbije biti dobijena posle 4. aprila 2012. godine, odnosno nakon što naša zemlja pređe na digitalnu televiziju, ukazala je Matić.

Prema njenim rečima, u tom periodu proces digitalizacije proći će i ceo naš region, zbog čega je važno da se u narednim mesecima postigne zajednički dogovor u cilju koordinacije upotrebe tog spektra.

Na konferenciji učestvuju predstavnici više zemalja, a najkorisnije iskustvo u korišćenju digitalne dividende biće iskustvo Svetske asocijacije mobilnih operatora i Međunarodne telekomunikacione unije, zaključila je Matić.

Leave a Reply