IT

Srbija globalno vodeća po broju informacija na Wikipediji

Broj srpskih članaka na internet enciklopediji Wikipedia ne samo što je premašio 100.000, već je Srbija, na dan postizanja tog uspeha, postala i prva u svetu po broju članaka u sklopu projekta „Wiki-vesti”, rekli su danas u Beogradu predstavnici Wikimedije Srbija.
„Prvi smo u svetu po broju objavljenih wiki-vesti”, rekao je agenciji Beta potpredsednik Wikimedije Srbija Filip Maljković.

„Na srpskom jeziku takvih vesti ima oko 20.500, a na engleskom jeziku, koji je drugi, ima ih 18.500. U projektu učestvuje 28 jezika”, dodao je.

Stohiljaditi srpski članak na Wikipediji nastao je u petak, 20. novembra oko osam sati ujutro. Posvećen Paklenim otocima kraj Hvara u Hrvatskoj, a od objavljivanja do današnje konferencije za štampu u Domu omladine Beograda, taj tekst je imao stotinak izmena i dopuna.

Wikipedia je slobodna internet enciklopedija u čijem kreiranju može učestvovati svako, pod uslovom da se registruje. Korisnik mora, takođe, da poštuje neutralnu tačku gledišta, to jest da navodi proverljive činjenice, bez stavljanja na bilo čiju stranu. Wikipedia na srpskom postoji od 2003. godine.

„Tada nismo imali mnogo posetilaca; od 2004. godine stvorila se neka vrsta zajednice, pa smo 24. marta 2005. godine imali 10.000 napisanih članaka. Do sto hiljaditog članaka trebale su nam još četiri i po godine”, rekao je Maljković.

Srpska Wikipedia je na 29. mestu po broju objavljenih članaka i najaktivnija je na prostoru bivše Jugoslavije. Na drugom mestu je slovenačka Wikipedia, na trećem hrvatska, a slede makedonska i bosanska. (Beta)

Leave a Reply