Događaji · IT

Srbija i Indija potpisale Program saradnje u oblasti nauke i tehnologije

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić i ambasador Indije u Beogradu Adžej Svarup potpisali su danas Program saradnje u oblasti nauke i tehnologije između vlada dveju zemalja za period od 2008. do 2010. godine.

Foto: Tanjug

Jeremić je tom prilikom izrazio uverenje da će sporazum o naučnoj saradnji doprineti približavanju Indije i Srbije, koje već vrlo blisko sarađuju po svim pitanjima, između ostalog, i na političkom planu.

On je ukazao na to da Indija ima čvrst i jasan stav po pitanju južne srpske pokrajine i da se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ministar nauke Ana Pešikan, koja je prisustvovala potpisivanju Sporazuma, podsetila je na to da je delegacija ovog ministarstva u februaru posetila Indiju i razgovarala sa ministrom nauke i tehnologije ove zemlje Kapilom Sibalom.

Svarup je ocenio da će saradnja biti produktivna i na obostranu korist, s obzirom na to da je Program koji je danas potpisan usaglašen u atmosferi dobre volje i saradnje.

U ovom programu su dogovorene prioritetne oblasti saradnje istraživača iz Srbije i Indije, između ostalog, u informacionoj tehnologiji, agro i biotehnologiji, nanotehnologiji, energetskoj efikasnosti, upravljanju vodenim resursima i gradnji inovacionih centara.

Program saradnje u oblasti nauke i tehnologije proistekao je iz Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Indije, koji je zaključen 28. oktobra 2004. godine.

Leave a Reply