IT

Srbija i SAD potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija

prostorijama kompanije Majkrosoft u Beogradu, potpisan je memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država kojim je definisana platforma buduće saradnje na polju informacionih tehnologija i telekomunikacija

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva u Vladi Republike Srbija, Rasim Ljajić i njegova ekselencija, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, potpisali su danas u prostorijama kompanije Majkrosoft Memorandum o razumevanju, u prisustvu premijera Ivice Dačića. Skupu su prisustvovali čelni ljudi najvećih americkih IT kompanija, kao sto su Oracle, IBM, Microsoft, HPi Cisco, kao i predstavnici njihovih partnera u Srbiji (ComTrade, Saga, SBS, E-Smart, itd.)
Potvrđujući obostranu korist od razmene ideja, informacija, najbolje prakse i iskustava u ovoj oblasti, kao i kroz razvoj, odnosno primenu transparentne regulative i trgovinske politike koje utiču na IT industriju i telekomunikacijske usluge, predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Republike Srbije istakli su značaj koji ima konkurentna i tržišno orijentisana industrija informacionih tehnologija i telekomunikacijskih usluga za ekonomski rast jedne zemlje.

Ministar Ljajić je istakao da ovaj memorandum predstavlja poziv američkim kompanijama da ulažu u privredu Srbije u oblasti informacionih tehnologija i izrazio zadovoljstvo što ovaj memorandum ne podrazumeva samo razmenu ideja već stvara novi osnov za podizanje saradnje u toj naprednoj privrednoj grani.

On je rekao da će posebna pažnja u saradnji Srbije i SAD biti na procesu digitalizacije jer smo preuzeli obavezu da do 2015. godine pređemo na digitalno emitovanje televizijskog signala, što ćemo i ispuniti, kao i uvođenju elektronske uprave i pojednostavljenju procedura čime će biti olakšan život i građanima i privredi.

Ljajić je napomenuo da su u oblast telekomunikacija i srodnih grana investicije u prošloj godini bile 243 miliona evra, da je izvoz softvera bio 200 miliona, a da je plan da za četiri godine on bude povećan na 800 miliona evra godišnje.

Prema njegovim rečima, udeo telekomunikacija u privrednom rastu Srbije u prošloj godini bio je 5,66 odsto, što je uprkos krizi za 0,5 odsto više nego u prethodnoj godini.

Obe strane istakle su važnost pružanja podrške predstavnicima države i kompanija iz obe zemlje da aktivnije sarađuju na polju informacionih tehnologija i telekomunikacija. U ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država, memorandum je potpisao ambasador ove zemlje u Beogradu, gospodin Majkl Kirbi koji je tom prilikom izjavio:

“Očekujem nove prilike za američke informatičke, softverske i telekominukacijske kompanije u Srbiji, koje će pomoći Srbiji da ubrza postavljanje platforme i sveobuhvatniju primenu elektronske uprave u Vladi republike Srbije, završiti proces prelaska na digitalno emitovanje, a takodje pomoći razvoj infrasturkture u oblastima širokopojasne mreže i telekomunikacija. “
Na svečanom koktelu koji je nakon potpisivanja memoranduma o saradnji upriličen u prostorijama kompanije Majkrosoft, brojne zvanice su imale priliku da na licu mesta razgovaraju o prvim koracima buduće saradnje na projektima u oblasti rastuće industrije informacionih tehnologija i telekomunikacija.

“U Majkrosoftu duboko verujemo da je partnerstvo izmedju kompanija, državnih institucija i civilnog sektora najbolji put za razvoj privrede Srbije i društva, kao i da informacione tehnologije mogu i treba da imaju značajnu ulogu u ovom procesu. Današnji dan je važan korak ka ovom cilju i dobar signal za strane kompanije da prepoznaju potencijal koji Srbija ima i daju svoj doprinos ostvarenju tog potencijala”, izjavio je povodom današnjeg potpisivanja memoranduma o razumevanju Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije Majkrosoft u Srbiji.

One thought on “Srbija i SAD potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    “Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavestavan o pitanjima od javnog znacaja i sredstva javnog obavestavanja su duzna da to pravo postuju”, odredjeno je u clanu 51. stav 1. Ustava Republike Srbije.

    “Svako ima pravo da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom tako što će mu se omogućiti uvid u dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja, pravo na kopiju tog dokumenta, kao i pravo da mu se, na zahtev, kopija dokumenta uputi poštom, faksom, elektronskom poštom ili na drugi način”, propisano je u clanu 5. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja.

    Medjutim, i pored gore navedenih ustavnih i zakonskih odredbi, javnost nije do sada potpuno obavestena o sadrzaju memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država kojim je definisana platforma buduće saradnje na polju informacionih tehnologija i telekomunikacija. Zasto?

Leave a Reply