IT

Srbija na 50. mestu prema stanju digitalnog razvoja!

Međunarodna unija za telekomunikacije prema stanju digitalnog razvoja rangirala je Srbiju na 50. mesto među 166 zemalja u prošloj godini, izjavio je danas direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Milan Janković.

“Mnoge zemlje članice EU i susedne države su iza nas. Ovo pokazuje razvoj ICT sektora. To je dobar rezultat i svake godine smo za po jedno ili dva mesta ispred”, rekao je Janković na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je skupština Medjunarodne unije za telekomunikacije održana pre mesec dana kada je objavljeno stanje indeksa digitalnog razvoja za 166 zemalja, a Srbija je za 2013. godinu rangirana na 50. mesto.

One thought on “Srbija na 50. mestu prema stanju digitalnog razvoja!

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U drugom pasusu ovog teksta pise: “Mnoge zemlje članice EU i susedne države su iza nas. Ovo pokazuje razvoj ICT sektora. To je dobar rezultat i svake godine smo za po jedno ili dva mesta ispred”, rekao je Janković na konferenciji za novinare.

    ICT sektor po definiciji i klasifikaciji EU (“ICT sector definition based on NACE rev. 2 classification”) obuhvata: 1. ICT proizvodne delatnosti; 2. ICT trgovinske delatnosti; i 3. IKT usluzne delatnosti.

    Međunarodna unija za telekomunikacije rangirala je Srbiju na 50. mesto među 166 zemalja u prošloj godini, verovatno zato sto u obzir nije uzela stanje razvoja prve komponente ICT sektora – ICT proizvodnu delatnost.

Leave a Reply