Događaji · E-servisi · IT

Srbija primljena u Evropsko partnerstvo za superkompjuting

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić saopštio je da je Srbija danas primljena u Evropsko partnerstvo za superkompjuting (PRACE), kao druga zemlja jugoistočne Evrope.

Foto: Tanjug

Đelić je na konferenciji za novinare, održanoj tim povodom u Institutu za fiziku, istakao da je upravo obavešten o tome da je Srbija primljena u PRACE i da je pored Poljske postala druga zemlja istočne Evrope koja je postala članica te asocijacije, koja ima 14 članica.

On je naglasio da je ovo veliki dan za srpsku nauku i svet računara, koji predstavlja snažnu poruku našim stručnjacima za softver da Srbija ozbiljno namerava da se priključi revoluciji superkompjutinga 21. veka, što će doprineti razvoju naše računarske infrastrukture.

Potpredsednik Vlade je izrazio zahvalnost Španiji koja je tokom svog predsedavanja pomogla Srbiji da se priključi Evropskom partnerstvu za superkompjuting, i napomenuo da se centar PRACE nalazi u Barseloni i da je u toku projekat u vezi sa Mediteranom.

Prema njegovim rečima, Srbija će se u narednih sedam godina baviti kapitalnim projektom ”Plavi Dunav”, za koji će iz budžeta biti opredeljeno tri miliona evra, dok će ostatak biti obezbeđen iz evropskih sredstava.

Đelić je istovremeno ocenio da će umrežavanje u oblasti superračunara omogućiti Evropi da ostane konkurentna i parira velikim investicijama SAD, Kine i Indije, budući da superkomjuting omogućava razne simulacije.

On je izrazio očekivanje da će u domenu klimatskih promena članstvo u PRACE omogućiti da Srbija potvrdi svoj kapacitet da postane regionalni centar za klimatske promene, kao što je predviđeno na prošlogodišnjoj konferenciji ”Evropa za životnu sredinu”.

Prema njegovim rečima, više od polovine superračunara bavi se privredom, tako da će Institut za fiziku moći ne samo da radi na državnim i evropskim projektima već će biti u prilici da sklapa ugovore sa velikim kompanijama, kao što su ”Erbas”, ”IBM” i ”Majkrosoft”, dok će naši najtalentovaniji naučnici imati šansu da ostanu u zemlji.

Potpredsednik Vlade takođe je poručio da globalna ekonomska kriza neće uticati na razvoj nauke u Srbiji i potvrdio da će projekat izgradnje stanova za naše mlade naučnike biti nastavljen uprkos ”teškim budžetskim vremenima”.

Đelić je napomenuo da je obavio konsultacije sa ministrom životne sredine i prostornog planiranja Oliverom Dulićem, i izrazio očekivanje da će ovaj projekat biti održan i ubrzan i da se neće odustati od lamele na Novom Beogradu, gde treba da se izgradi sedam zgrada.

On je naveo da je u poslednjih nekoliko godina izgrađeno više zgrada u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, i dodao da stanovi treba da omoguće našim naučnicima da imaju sasvim korektne uslove života.

Istovremeno, potpredsednik Vlade je podsetio na to da su mladim naučnicima u maju ove godine dodeljena 134 stana u nedavno završenoj zgradi u Bloku 32 na Novom Beogradu, koja je druga od njih sedam čija je izgradnja planirana kako bi im bilo omogućeno rešavanje stambenog pitanja.

Prema njegovim rečima, projektom, u čiju su realizaciju uključeni Univerzitet u Beogradu, Ministarstvo nauke i Vlada Srbije, predviđeno je da zgrade budu izgrađene u okviru Univerzitetskog naselja smeštenog između Ulice omladinskih brigada, Bulevara Zorana Đinđića i Bulevara umetnosti.

Ambasador Španije u Srbiji Injig de Palasija Espanja rekao je da je ovo veoma važan dan za Srbiju i da će njena integracija u Evropsko partnerstvo za superkompjuting pomoći našoj zemlji na putu ka EU i njenoj boljoj budućnosti.

On je precizirao da u Centru za superkompjuting u Barseloni vredno radi 17 istraživača iz Srbije, koji su najbolji dokaz ljudskog potencijala koji može da se pronađe u našoj zemlji.

Direktor Instituta za fiziku Dragan Popović objasnio je da će nacionalna superračunarska inicijativa biti primenjena u oblasti infrastrukture, razvoju informacionih tehnologija, ljudskih resursa, vraćanju mladih naučnika iz inostranstva, industriji, simulaciji i drugim oblastima.

Leave a Reply