IT

Srbija u ICT regiji

U Privrednoj komori Beograda održana je juče, 06.12.07 regionalna prezentacija najznačajnijih dostignuća u primeni savremenih informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) u svakodnevnom poslovnom životu. Predstavljeno čak 63 najuspešnijih rešenja.

Konkursom za priznanje DISKOBOLOS, koji tradicionalno organizuje Informatički savez Srbije, održana je pred novinarima i javnosti, prezentacija dostignuća realizovanih u primeni KT na prostoru ex-jugoslovenskih teritorija, što je bila izuzetna prilika da ocenimo realni položaj naše zemlje u regiji.

Tako je na prezentaciji Microsoft Software, Beograd istaknuto kako je ova kompanija u dogovoru sa Ministarstvom obrazovanja Srbije, počevši od 2004.god. donirala informatičku obuku za preko 2.000 nastavnika osnovnih i srednjih škola! Mogli bismo biti srećni sa ovom informacijom da istovremeno nismo čuli kako je Ministarstvo obrazovanja Hrvatske platilo u istom periodu, kompaniji KING ICT iz Zagreba, informatičku obuku za preko 10.000 svojih nastavnika osnovnih i srednjih škola i to po standardu ECDL European Computer Driving Licence, široko zahtevanom u Evropskoj Uniji i 147 zemalja sveta! Ovi podaci, dakako, veoma otvaraju razmišljanja na temu, hoće li naše novoformirano ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo, i u kom roku, uspeti nadoknaditi zaostatke u razvoju informatičkog društva Srbije u odnosu na regiju i evropske tendencije.

Veoma interesantna izlaganja na temu e-uprave i novih mogućnosti primene računara u političkom životu, kao i u radu organa uprave, videli smo kroz realizovana iskustva Izvršnog veća AP Vojvodine, portala Vlade Crne Gore, portala Vlade Republike Srpske, Zavoda za izgradnju grada Novi Sad i Ministarstva finansija Republike Srpske. Ove prezentacije pružaju sliku uređene budućnosti, bez čekanja u redovima i veoma ažurne administracije, na dobrobit društva uz istovremeno značajno smanjenje troškova budžeta.

Primenom novih tehnologija u zdravstvu, može se sa lakoćom organizovati veoma precizno izračunata kalorična vrednost i struktura ishrane prilagođena svakom bolesniku, istaknuto je u referencama i prezentacijom firme Infosistem iz Zagreba a Fond zdravstva Crne Gore mogao se pohvaliti novim, upravo završenim i zaokruženim informacionim sistemom koji značajno ubrzava nadoknade troškova lečenja. Rival sa naše strane u oblasti zdravstva bio je tradicionalno i veoma dobro informatički organizovan Institut za onkologiju Vojvodine & SRC.SI, Sremska kamenica i Beograd.

Može se reći da su srpske kompanije Konsing, Mašinoprojekt Kopring, Geneko i druge, bile ravnopravne, ako ne i kvalitetnije od drugih u regiji, kada se govori o dostignućima na polju proizvodnje, projektovanja i upravljanja. Posebno su bila interesantna izlaganja firme Vlatakom iz Beograda o realizaciji pasoških kontrola izvedenih za potrebe madjunarodnih areodroma u Nigeriji, ali su firme Infomare i IPR iz Zagreba, kao i Citadela iz Ljubljane, ostavile veoma upečatljiv utisak na polju finansija i široke primene bankomata. Takođe treba istaći rezultate koje je postigla Beogradska berza sistemom za kompjutersku trgovinu hartijama od vrednosti kao i S&T Srbija i Comtec Ljubljana na polju pružanja informatičkih usluga.

JISA – Jedinstveni informatički savez Srbije, uspeo je za ovu priliku okupiti veoma kvalitetan žiri sastavljen od predstavnika privrednih komora i informatičkih asocijacija regije, u kome je učestvovao i priličan broj domaćih stručnjaka iz privrede, univerziteta i pojedinih ministarstava Vlade Srbije. Predsednik CEPIS – Evropske skupštine profesionalnih informatičkih udruženja, gosp. Niko Schlamberger, izabran je za ovogodišnjeg predsednika žirija Diskobolos, čime je ovo priznanje dobilo izuzetno značajan međunarodni karakter i omogućilo nam bolji uvid realnog položaja Srbije u savremenom okruženju informatičkih i komunikacionih tehnologija.

Za konkurs se prijavilo 143 kandidatura od kojih je propozicijama samo 63 moglo ući u uži izbor i nominacije za ovogodišnje priznanje.

Epilog jučerašnjih prezentacija biće objavljen 18-og decembra na svečanosti dodele priznanja Diskobolos koja se tradicionalno odvija u beogradskom hotelu Intekontinental.

Leave a Reply