IT

Srednje škole u međunarodnom projektu “Connecting Classrooms”

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da projekat “Connecting Classrooms” predstavlja novi koncept rada u srednjim školama u Srbiji kojim se u okviru postojećeg nastavnog plana i programa uvodi međunarodna dimenzija u edukaciju učenika.

Obradović je na predstavljanju ovog projekta Britanskog saveta rekao da se “Connecting Classrooms” sprovodi u 60 zemalja sveta, pri čemu će se u taj program tokom školske 2010/11. godine uključiti deset gimnazija iz Srbije, a u naredne tri godine još 50 srednjih škola.

On je objasnio da će jedan od osnovnih elemenata programa biti zajednički školski projekti na kojima će raditi učenici jedne škole iz Velike Britanije, dve škole iz zemalja Evropske unije i jedne škole iz zemalja koje nisu članice Unije.

Prema njegovim rečima, na taj način će srpski đaci imati priliku da komuniciraju i razmenjuju iskustva sa vršnjacima iz Engleske, Nemačke i Slovačke.

Ministar je ukazao na to da će projekti biti osmišljeni tako da podstiču kulturnu razmenu među učenicima i stvaranje međunarodne dimenzije u obrazovanju.

Obradović je istakao da će “Connecting Classrooms” doprineti aktivnom unapređenju procesa obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, što je, kako je naveo, strateški cilj Ministarstva prosvete.

Razvoj obrazovanja predstavlja jednu od pretpostavki ukupnog održivog razvoja Srbije, podsetio je on i naglasio da je ulaganje u obrazovanje jedan od bitnih uslova integracije u zajednicu evropskih naroda.

Direktor Britanskog saveta u Srbiji Endru Glas naveo je da će učenici imati priliku da kroz saradnju sa vršnjacima iz drugih zemalja steknu nova i zanimljiva znanja.

Glas je dodao da će profesorima i školama biti pružena podrška u njihovim naporima da razviju oblike međunarodne saradnje i integrišu ih u nastavni plan i program, čime će obogatiti obrazovanje mladih ljudi.

Leave a Reply