IT

Srpska firma Bitgear Wireless Design services druga na listi “Technology Fast 50” u centralnoj Evropi

Srpska firma Bitgear Wireless Design services, koja se bavi elektronikom, zauzela je visoko drugo mesto na rang listi najbrže rastućih kompanija u centralnoj Evropi, zabeleživši petogodišnji rast prihoda od 1872%, objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte.
Ovo je ujedno i najbolji plasman koji je jedna srpska firma zauzela od kad se ovaj konkurs realizuje u Srbiji. Inače, Bitgear je i 2011. godine bio među brzo rastućim firmama, i to na 10. mestu u kategoriji Zvezde u usponu.

bitgear

“Rezultat koji smo ostvarili na ovogodišnjem Technology Fast 50 projektu je višestruko bitan za nas. Prvenstveno nam je zadovoljstvo zbog visokog plasmana u poređenju sa kompanijama sličnog profila iz regiona, što je priznanje velikom zalaganju i sistematskom radu. Drago nam je što smo inovacijamama u oblasti elektronike uspeli da ostvarimo kontinutet rasta u doba kada Internet i mobilne tehnologije dominiraju. Posebno nam je važno i što na pozitivan način promovišemo Srbiju kao destinaciju gde se inovacijama u tehnologiji pristupa ozbiljno”, komentariše Dejan Dramićanin, direktor kompanije Bitgear Design Services d.o.o.

Na ovogodišnjoj listi našle su se kompanije iz 8 država centralne Evrope (Srbija, Mađarska, Litvanija, Poljska, Rumunija, Češka Republika, Hrvatska i Slovačka).

Za plasman na dve Deloitte-ove rang liste, 50 najbrže rastućih (Fast 50) i Zvezde u usponu (Rising Stars), kompanije moraju da ostvare godišnje prihode veće od 50 hiljada evra za prvu listu i 30 hiljada evra za drugu listu. Za plasman na listu Velikih 5, kompanije moraju da ostvare izuzetno veliki rast u prethodnih pet godina, i pored ostalog, moraju da imaju godišnji prihod veći od 25 miliona evra u 2012. godini.

Kompanije su na listama rangirane na osnovu petogodišnje tj. trogodišnje stope rasta prihoda. Ovogodišnji pobednik je rumunska internet kompanija Vola.ro SRL, koja se po treći put našla na listi 50 brzorastućih tehnolosških kompanija centralne Evrope, sa petogodišnjim rastom prihoda od 5729% ( od 2008. do 2012. godine). Rumunska softverska firma INSOFT Development & Consulting SRL je najbolje plasirana kompanija na listi Zvezde u usponu. U kategoriji Velikih 5, poljska frima GOCLEVER Sp. z o.o. se našla na prvom mestu, kao najbrže rastuća kompanija.
Prosečan petogodišnji rast najbrže rastućih centralno evropskih kompanija na listi je dosta niži u odnosu na prošlu godinu i iznosi 671 %. Većina kompanija sa najbržim rastom dolazi iz Poljske, njih 22 se našlo na listi. Veoma dobro su zastupljene Mađarska sa 8 kompanija, Rumunija sa 6 i Češka sa 5 kompanija.

Zauzevši 29 mesta, softverske kompanije i dalje dominiraju listomn (58%). Prate ih kompanije čije je poslovanje u vezi sa internetom (26%), dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri.

Kriterijumi:
Lista 50 najbrže rastućih je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Deloitte-u, pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih pet godina veći od 50,000 evra, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima. Uslovi za listu Zvezde u usponu bili su godišnji prihod veći od 30 hiljada evra u poslednje tri godine. Uslovi za listu “ Velikih 5” su isti kao za listu 50 najbrže rastućih kompanija, s tim što su godišnji prihodi u poslednjoj 2012. godini morali da budu veći od 25 miliona evra. Deloitte-ovi eksperti su verifikovali prijave kompanija, upoređujući ih sa pokazateljima iz finansijskih izveštaja. Deloitte nije sproveo reviziju niti finansijsku analizu u prijavljenim kompanijama.

Leave a Reply