IT

Srpski Comutel među 500 kompanija sa najbržim rastom u EMEA regionu

Technology Fast 500, 2012

Srpska kompanija ComuTel, sa godišnjim rastom prihoda od 315 % u poslednjih pet godina svrstala se na 454. mesto na Deloitte-ovoj “ Technology Fast 500” rang listi – listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Evropi, Africi i Bliskom Istoku ( EMEA region).

somutel

Na listi su zastupljene kompanije iz 24. zemlje ovog regiona, a dominiraju firme iz Francuske i Velike Britanije. Vodeća na listi je francuska internet kompanija Criteo, koja je tokom pet poslednjih godina ostvarila impresivan rast od 202,100 %.

Tokom proteklih pet godina ( 2007. – 2011.) kompanije na listi su rasle prosečnom stopom od 1,549%, što je znatno više u odnosu na prosek zabeležen prethodne godine (1,287%).Već treću godinu za redom, iz Francuske dolazi najveći broj kompanija, čak njih 90, a slede ih kompanije iz Velike Britanije, ukupno 74 i 55 kompanija iz Švedske.

“ S obzirom da Deloitte Technology Fast 500 EMEA program meri održivi rast prihoda u poslednjih pet godina, biti jedna od 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regionu je zaista impresivno dostignuće” rekao je Dejvid Halsted (David Halstead), odgovorni partner za Deloitte Technology Fast 500 EMEA program u Deloitte Velika Britanija. Comutel zaslužuje svaku pohvalu za ostvareni rast.”

Francuska ima tri tehnološke kompanije među prvih 10, a sledi je Turska sa dve kompanije. Zauzevši 198 mesta, softverske kompanije dominiraju listom ( 40%), a prate ih kompanije čije je poslovanje u vezi sa internetom (21%), dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u manjoj meri.

Deloitte Technology 500 program

Rang lista 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija (Technology Fast 500) formira se na osnovu Deloitte-ovih programa 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija (Fast 50) u regionu EMEA (Evropa/Bliski istok/Afrika), direktno podnetih prijava za listu Technology Fast 500, kao i pretragom javne baze podataka o kompanijama. Za plasman na listu 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, uslov je da su kandidati imali najmanje 50.000 evra operativnih prihoda u početnoj godini posmatranog perioda, odnosno najmanje 800.000 evra operativnih prihoda u tekućoj godini.

Pored toga, kandidati moraju biti kompanije iz javnog ili privatnog sektora, sa sedištem u Evropi, na Bliskom istoku ili u Africi. Takođe, moraju spadati u grupu „tehnoloških kompanija“, tj. kompanija koje razvijaju ili poseduju sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima; ili koje prave proizvode takvom tehnologijom; ili koje ulažu veliki deo svojih napora u istraživanje i razvoj tehnologije. Korišćenje tehnologije drugih kompanija na potpuno nov i jedinstven način ne zadovoljava kriterijum ove rang liste.

Leave a Reply