IT

Srpski istraživači i privreda učestvuju u projektu izrade akceleratora u CERN-u

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić sastao se juče sa istraživačima i inženjerima iz Srbije koji rade sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN.

U saopštenju Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj navodi se da je Đelić tom prilikom sa istraživačima i inženjerima razgovarao o daljem učešću naših naučnika u CERN-u, kao i o tome kako se njihova iskustva stečena u toku rada na projektu izrade akceleratora mogu primeniti u Srbiji.

U ovom istraživačkom centru, koji se nalazi na granici između Švajcarske i Francuske, napravljen je kružni akcelerator dužine 27 kilometara, u čiju je izgradnju uloženo približno pet milijardi evra i na kome je angažovano više od 7.000 istraživača.

Akcelerator u CERN-u, koji se smatra najvećim naučnim poduhvatom u istoriji, biće pušten u rad ove jeseni, dok će se u septembru obaviti prva testiranja, a svečano otvaranje najavljeno je za 21. oktobar.

Kada akcelerator bude pušten u rad, unutar detektora kreiraće se stanje našeg univerzuma kakav je bio samo mali deo sekunde nakon “velikog praska”, pri čemu će ovakvi uslovi omogućiti naučnicima da provere svoje teorije o materiji i gravitaciji.

Među istraživačima koji nestrpljivo očekuju početak rada akceleratora nalazi se i dvadesetak naučnika iz Srbije koji su imali zapaženo učešće u pripremi i budućem praćenju eksperimenta.

Današnjem sastanku sa Đelićem prisustvovala su sva četiri rukovodioca grupa koje predstavljaju Srbiju u CERN-u, i to – pomoćnik ministra za nauku i tehnološki razvoj, koji predvodi grupu sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Miroslav Vesković, Petar Adžić iz Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, koji sarađuje sa Fizičkim fakultetom u Beogradu, kao i predstavnici Instituta za fiziku u Zemunu Dragan Popović i Aleksandar Belić.

Ova četiri fizičara i njihovi saradnici učestvovaće kako u eksperimentalnom delu rada, tako i u obradi podataka koji proisteknu iz merenja na akceleratoru.

Njihovo učešće u ovim projektima obezbedilo je velikom broju mladih istraživača iz Srbije priliku da provedu vreme u CERN-u radeći na najsavremenijoj opremi i sarađujući sa kolegama iz celog sveta.

Značajan doprinos izgradnji CERN-a, pored istraživača, dali su i naši inženjeri. Stručnjaci iz fabrike “Zastava alati” imali su zadatak da naprave hidraulične držače za veliki detektorski sistem na akceleratoru, pri čemu su za realizaciju ovog zahtevnog poduhvata naši inženjeri dobili priznanje svojih kolega iz CERN-a.

Saradnjom fabrika “Lola” i “Kriooprema” napravljena su dva velika čelična točka prečnika osam metara i težine sto tona koji su ugrađeni u detektorski sistem, a iz Srbije je potekao i sistem za kontrolu temperature koji su napravili istraživači iz “Vinče” pod rukovodstvom prof. Adžića.

Akcelerator u CERN-u je odličan primer uspešnog povezivanja osnovnih istraživanja i privrede jer je tokom izgradnje došlo do razvoja mnogih novih tehnologija.

Između ostalog i internet, koji se danas koristi svuda u svetu, razvijen je šezdesetih godina zbog potrebe velikog broja istraživača u CERN-u da se povežu u jednu mrežu radi lakše komunikacije, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply